Otac Zvonko i fotograf Jasmin Fazlagić realiziraju još jedan vrijedan zajednički projekt

Model za "Nakit - žensko pravo" 95-godišnja baka iz Tomislavgrada

15.07.2023.
u 20:22

"Nakit – žensko pravo u BiH" naziv je projekta tomislavgradske Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" koji njegov idejni tvorac, karmelićanin, etnolog i veliki zaljubljenik u folklor, otac Zvonko Martić, realizira u suradnji s Jasminom Fazlagićem, umjetničkim fotografom iz Sarajeva. Imali smo privilegij nazočiti stvaranju novih fotografija kojima će trajno sačuvati još jednu posebnu priču.

Uloga žene

Cilj projekta je istaknuti ulogu žene u tradicijskoj kulturi i jedno od njezinih rijetkih diskrecijskih prava u patrijarhalnom bh. društvu. Riječ je o pravu raspolaganja svojim nakitom, a što je zajedničko za sva tri naroda, govori nam otac Zvonko i dodaje: "Ove smo godine projektom željeli zaista istaknuti taj ženski element, estetiku nakita kroz način ukrašavanja s jedne strane, a s druge to pravo žene da ima vlastitu imovinu i njome raspolaže."

A to pravo raspolaganja nakitom i njegovo nasljeđivanje po ženskoj liniji zadržalo se i u suvremeno doba u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine. Sa željom da na fotografijama u tematskom kalendaru prikaže specifičnosti i sličnosti ženskog nakita u Bosni i Hercegovini, Martić je pozvao svog dugogodišnjeg suradnika, umjetničkog fotografa.

- Mi etnolozi uvijek naglašavamo tu dokumentarističku notu, a Jasmin je sada rekao: "Dobro, radit ćemo to, ali daj da to bude na moj način, onako kako bih ja htio prikazati nakit." Onda sam rekao: "Dobro, evo ti projekt, njegov naziv je takav" i onda je on jednostavno pri tom fotografiranju odlučivao kako će prikazati nakit, tako da je projekt više njegov nego moj - uz smijeh će otac Zvonko, a Jasmin dodaje: - Do sada smo uvijek nakit fotografirali kao predmet, a on je ipak na ljudima, na njima prirodno stoji, nose ga i ovoga puta htjeli smo naći ženske modele na koje ćemo staviti taj nakit, da damo malo više života cijeloj priči - kazao je.

Otac Zvonko Martić doktor je etnologije i prior samostana. On je čuvar narodnog blaga, on je znanstvenik koji istražuje međureligijska mjesta na tlu Bosne i Hercegovine, čovjek kojem je narod na prvom mjestu, on je duhovnik koji teži sav svoj život biti u prisutnosti Krista. Osim duhovne djelatnosti, otac Zvonko bavi se očuvanjem kulturne baštine Hrvata iz BiH. Karmel sv. Ilije posjeduje zbirku narodnih nošnji i nakita Hrvata iz BiH koja ima više od 120 kompleta i ona je jedinstvena zbog toga što pokriva sve krajeve Bosne i Hercegovine. Zbirka je bila na nekoliko izložbi u Hrvatskoj i Europi. Otac Zvonko pokretač je i manifestacije Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.

Inače, kroz cijeli niz projekata u proteklih 15 godina nastalo je na stotine iznimnih fotografija, a Zvonkova i Jasminova suradnja prerasla je u pravo prijateljstvo.

- Pa, Zvonko i ja smo u sve ove godine postali gotovo obitelj i zaista ne treba mnogo da bismo nešto napravili. Jednostavno, toliko razumijemo jedan drugog da, kad se pogledamo, znamo što treba raditi - objasnio nam je Jasmin, a onda se posvetio pripremama za snimanje posljednje fotografije.

Naslovnica kalendara

Model je bila 95-godišnja baka iz Tomislavgrada koja je, unatoč kiši, strpljivo pozirala i Jasminu i nama. Njezina fotografija s tradicionalnim nakitom u rukama naći će se na naslovnici kalendara. Inače, projekt "Nakit – žensko pravo u BiH" Udruga "Stećak" realizira uz potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?