21. dani hrvatskog filma Orašje

Matica iseljenika je dragocjena jer rađa projekte povezivanja i spajanja

08.09.2016.
u 09:00

Iza manifestacije “Dani hrvatskoga filma u Orašju”, manje je javnosti poznato, Hrvatska matica iseljenika (HMI) Zagreb kao institucija čvrsto je stala od samog početka. Ove godine ravnateljica HMI Zagreb Mirjana Piskulić obećala je da će Matica i dalje pratiti festival i skrbiti o njemu.

Bez dijeljenja

- Želim također naglasiti još nekoliko projekata koje uspješno provodi Matica, kao što su Task Force, Stvaranje kazališta, a HMI jedini realizira školu hrvatskog jezika za mlade do 16 godina gdje djeca iz cijelog svijeta dođu učiti u Novi Vinodolski. Ono što je dragocjeno u našim projektima je što se djeca druže i povezuju s mladima iz cijeloga svijeta. Organizirali smo i dvije turneje za naše iseljenike iz Amerike i Australije. To su divna druženja i povezivanja, objašnjava Piskulić. Ravnateljica osobito reagira na pojmove “iseljena” i “domovinska” Hrvatska. - Ne volim takva dijeljenja jer riječi su jaka stvar. Kada se kaže domovinska Hrvatska, onda se dijeli, a nas zanima ono kulturno dobro koje nam je svima zajedničko i u tom smislu nema dijeljenja. To je moja koncepcija jer ja sam, uostalom, rođena vani, a roditelji su me doveli doma kada sam imala 11 godina. U tom smislu Matica je dragocjena, što rađa projekte povezivanja i spajanja, kao s ovim festivalom. Na prvom plakatu ovog festivala pisalo je samo “Hrvatska matica iseljenika Zagreb” i drago mi je što je ovaj projekt Ivo razvio sve do danas, dakle u trajanju duljem od dva desetljeća, kazala nam je u Orašju ravnateljica HMI Piskulić.

Najveći broj gostiju i filmaša

Uime Organizacijskog tima festivala Iljo Benković ne skriva zadovoljstvo što pred sami kraj 21. festivalske revije može odahnuti i biti zadovoljan, ne samo odzivom filmaša već i visokih gostiju, kao i ukupnim odvijanjem festivala na svim lokacijama gdje su se održavali festivalski sadržaji. - Teško je bilo dovesti festival do impozantnog broja od 21 godine. Na početku nitko nije razmišljao da će stvar prerasti u festival ovakvog karaktera. Svake godine smo oplemenjivali manifestaciju, dolazilo je sve više gostiju i odlučili smo sve pretvoriti u jedan filmski festival. To je na koncu dobilo doista prevelike dimenzije za ovako malu sredinu i, naravno, drago nam je što je tako. Do sada dobivam samo poruke zahvale za gostoprimstvo i obećanje da se Orašju i filmskom festivalu vraćaju i 2017., kaže Benković. Prijateljstvo s festivalom u Orašju potvrdili su sponzori EP HZ HB Mostar, MAXI Cash Cary, Eronet, benzinska crpka Antunović, UniCredit banka i TZ PŽ.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?