XVIII. Mostarsko proljeće

Lovro Pogorelić rado viđen gost u Mostaru

BiH,18.05.2016.Mostar , Galerija kraljice Katarine,   Koncert Lovre Pogorelića Photo:Stojan Lasic
20.05.2016.
u 08:00

Uvijek rado viđen gost na Danima Matice hrvatske Mostar, pijanist Lovro Pogorelić, održao je koncert i ove godine u sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske.

Ljubitelji klasične glazbe okupljeni u Galeriji kraljice Katarine Kosača uživali su u pijanističkim izvedbama djela klasičnih autora

J. Slavenskog (Sonata, op.4, Adagio religioso, Allegro pastorale), i F. Chopina (Prva balada u g-molu, op.23, Druga balada u F-duru, op.38, Treća balada u As-duru, op.47 i Četvrta balada u f-molu, op.52).

Slavenski i Chopin

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti.

Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao “Pijanističku meditaciju” i istaknuo “...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije, što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16), kao i kod ekstatičnog i mističnog ‘simbolista’ Skrjabina (5. Sonata)’’.

Plemenita elegancija

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti popraćen je riječima: “Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, - njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji je i svojom skromnošću primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić, koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! tima...’’

Pogorelić je izvanredni profesor glasovira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestiva•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije