likovna kolonija "Neum 2019"

Likovnjaci od Neuma stvorili grad umjetnosti

07.06.2019.
u 10:46

Umjetnička kolonija, koja se već tradicionalno održava u Neumu, punih dvadeset i jednu godinu predstavlja pravo kulturno bogatstvo ovoga kraja.

Ovogodišnja umjetnička kolonija otvorena je u srijedu, 5. lipnja 2019. u hotelu Zenit. Uz organizatore, članove umjetničke kolonije, pristigle slikare iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svečanost otvaranja dovela je goste i uzvanike koji su imali potrebu osjetiti taj stvaralački ugođaj.

Svojevrsni ritual

Pozdravne riječi nazočnima uputio je načelnik Neuma dr. Živko Matuško, koji im je poželio ugodan boravak te zahvalio prisutnim umjetnicima što su ovih dana od Neuma stvorili grad umjetnosti. Likovnu koloniju poslije nadahnutog govora otvorio je prof. Stanko Špoljarić, njezin umjetnički voditelj, inače povjesničar umjetnosti i likovni kritičar iz Zagreba. Istaknuo je kako je ove umjetnike teško svesti na jedan zajednički nazivnik jer svaki od njih nosi svoju osobnost, poetičnost, stilistiku unutar svog senzibiliteta, no jedna zajednička odrednica svakako je univerzalna ljepota neumskog krajolika.

“Osjećamo se uistinu dobrodošlima. Ovo nije nešto što se obavlja i obnavlja svake godine kao neki svojevrsni ritual, nego uvijek postoji nastavak i novi početak”, zaključio je prof. Špoljarić.

Općina Neum i Muzej galerija Neum i ove su godine organizatori umjetničke kolonije, koji su ujedno i zaslužni da se ova stvaralačka manifestacija održava već dugi niz godina.

Na 21. umjetničkoj koloniji u Neumu sudjelovale su vrhunske slikarice i slikari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Stanko Špoljarić, Marija Galić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivana Ćavar, Edo Unković, Neven Jakovljević, Jure Jovica, Stipo Zoroja, Julijana Raič, Hiba Mustafić, Nino Dupčić, Mišo Barišević, Luce Đuraš i Miro Stamatović. Oni su svojim boravkom u Neumu obogatili kulturnu baštinu Neuma i odigrali važnu ulogu u razvijanju likovne misli i umjetnosti na ovim prostorima.

Izložba radova

Za zabavni dio programa bio je zadužen HKUD Lindžo iz Neuma koji je svojim izvedbama tradicionalnih pjesama i plesa oduševio nazočne. Okupljeni umjetnici u Neumu stvarat će do subote, 8. lipnja, kada će s početkom u 20 sati biti priređena izložba radova nastalih tijekom kolonije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije