Završena kolonija “Vitez 2017.”

Likovnjaci inspiraciju pronašli u dolini Lašve

ilustracija
21.08.2017.
u 09:00

Trodnevnoj likovnoj koloniji, vrhunskom kulturnom događaju, s ovogodišnjim nazivom “Vitez 2017.” odazvalo se čak 50 uglednih umjetnika iz svih krajeva BiH i Republike Hrvatske. Ovogodišnji organizatori su braća Kafadar - Dragan i Vlatko, ugledni viteški gospodarstvenici, vlasnici tvrtki Ovnak i cm - Cosmetic Market, a idejni začetnik ovog vrijednog i sve poznatijeg ljetnog kulturnog događaja istaknuti je kulturni djelatnik, književnik i publicist Vitežanin Željko Kocaj.

Kao i prethodnih devet godina, likovna kolonija u Vitezu ima i humanitarni karakter, a poznati likovnjaci ovaj su put inspiraciju za svoje uratke tražili i nalazili na imanju obitelji Kafadar, u poznatom viteškom Etno selu “Čardaci”, vlasništvu Mirka Šakića, te u prekrasnim krajolicima Lašvanske doline, sakralnim objektima, spomenicima. Naime, jedan dio umjetnina nastalih na ovoj koloniji namijenjen je Fondu za pomoć Centru “Duga” iz Novog Travnika koji skrbi o osobama s poteškoćama u razvoju te travničkoj župi Brajkovići, konkretno za novoizgrađenu grobaljsku kapelicu sv. Katarine na groblju Ovnak, u rodnom kraju braće Kafadar. A likovnjaci su upravo za tu kapelicu uradili postaje križnoga puta i samo u tom dijelu kolonija je imala tematski karakter, dok je sve ostalo prepušteno mašti, viziji i želji samih umjetnika.

Za sudionike kolonije organizatori su pripremili i nekoliko iznenađenja, a posebno treba istaknuti svečanost organiziranu uoči početka rada kolonije, u srijedu navečer, u prestižnom poslovnom prostoru tvrtke Ovnak.

Naime, organizirano je lijepo druženje umjetnika, uglednih viteških gospodarstvenika, vjerskih službenika, kulturnih djelatnika, političkih dužnosnika… Zabavljali su ih mjesni glazbenici, a amaterska družina Hrvatskog kulturnog centra iz Nove Bile izvela je predstavu “Ženski orkestar La Debur” i doživjela ovacije. U okviru ove svečanosti generalnom pokrovitelju kolonije predsjedniku Predsjedništva BiH Draganu Čoviću viteški gospodarstvenik Dragan Kafadar darovao je umjetničku sliku, rad akademskog slikara Duška Abramušića iz Zenice, s jedne od ranijih kolonija. Umjetničku sliku, rad akademskog slikara Dejana Pranjkovića iz Viteza, voditelj kolonije Željko Kocaj darovao je veleposlaniku Austrije u BiH Martinu Pammeru.

Uz prigodno obraćanje, simbolični početak rada kolonije označila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. U subotu navečer, uz prigodan program, retrospektivnom izložbom odabranih djela s prethodnih devet kolonija te izložbom radova nastalih u protekla tri dana, završena je 10. likovna kolonija “Vitez 2017.”. Tim povodom jedan od najuglednijih sudionika kolonije Zadranin, akademski slikar i prof. Antun Boris Švaljek, ujedno dugogodišnji profesor na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, kazao je: - Likovna kolonija u Vitezu, nema dvojbe, s vremenom je izrasla u najbolji i najprestižniji kulturni događaj ove vrste u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije