U Tolisi organizirali tradicijski "pavečerak" humanitarnog predznaka za Udrugu "Put u život" Orašje

KUD "Kralj Tomislav" čuva kulturno blago Tolise i Posavine

07.02.2023.
u 18:31

"Oj, Toliso, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje" pjesma je koja se orila iz mjesnog Doma kulture u Tolisi na održanoj večeri druženja, tzv. pavečerku, na kojoj su mladi KUD-a "Kralj Tomislav" ponosno nosili raskošnu posavsku nošnju. Poznato je da u Posavini njeguju s ljubavlju izvornu folklornu tradiciju, piše Večernji list BiH.

Ovaj su put KUD "Kralj Tomislav" Tolisa i mjesna zajednica organizacijom takvog druženja u mjesnom Domu kulture podsjetili kako se njeguje izvorna posavska tradicija. Sve je imalo i humanitarni karakter, čime su se domaćini potvrdili ne samo kao zaljubljenici u izvornost već i kao humanitarci. Večer je, naime, bila u znaku prikupljanja priloga za Udrugu osoba s poteškoćama u razvoju "Put u život" Orašje, kao i za potporu radu KUD-a "Mladost".

Tradicijsko druženje

Uime KUD-a "Kralj Tomislav" sve je pozdravila predsjednica Marijana Nedić, zahvalila je na dolasku i uputila na potrebu da se pomogne ne samo radu društva već i udruzi koja se brine o osobama kojima uvijek treba potpora zajednice, a to je Udruga "Put u život" Orašje. Nisu izostale ni riječi zahvalnosti predstavnika PUŽ-a. Tijekom večeri s radom udruge upoznala ih je Hajra Halilović. Naglasila je kako su zahvalni potpori koju im daju Grad i Vlada Posavske Županije, ali kako je to nedovoljno za njihov rad te uz dodatne projekte i donatore nastoje proširiti svoj rad. - Cilj nam je bio ovakvim kulturnim večerima humanitarno djelovati i u tome smo uspjeli. Organizirali smo i iz prošlosti vratili način tradicijskog druženja uz violinu i šargiju, kako su to naši preci činili. Naravno da smo to prilagodili današnjem vremenu pa je bilo i zabave uz današnji ritam našeg Draleta, Bronco benda, Sanje i Ratka. Važno je da smo se svi dobro zabavili u ovo turbulentno vrijeme s mnogo negativnih vijesti, bili pozitivni, humani te nastavljamo ovu tradiciju i dalje - kazala nam je Marijana Nedić, predsjednica KUD-a "Kralj Tomislav" Tolisa. Istaknula je kako su i ovaj put mladi KUD-a došli u izvornim posavskim rubinama jer žele zaintrigirati sve mlade da im se pridruže u radu društva. Predsjednica Nedić ističe kako mjesta ima za sve koji žele njegovati i baštiniti bogatu i lijepu tradiciju Posavine. Predsjednik mjesne zajednice Tolisa Mijo Oršolić uvijek je u prvim redovima kada treba dati potporu nekoj manifestaciji u Tolisi.

Listarići i izvorno kolo

- Raduju me sadržaji kojima se nastoje oživiti stari običaji. Mi to u Tolisi uvijek činimo tako što iz prošlosti izvlačimo sadržaje kulture koje trebaju nastaviti mladi te, čini mi se, u tome uspijevamo kroz razne manifestacije, a osobito naše Dane Tolise. Svaku manifestaciju pratimo tako da je uljepšamo folklornim ruhom, ali i primjerenim sadržajima. Ovaj je put za "pavečerak" sve imalo i humanitarni karakter pa sam istinski zadovoljan što u tom smjeru ide i naš KUD - kaže Oršolić. Slavilo se do dugo u noć. Uz posavsko izvorno kolo, lijepom raspoloženju doprinijeli su i topli listarići, posebna posavska gastrodelicija, koje su spremale vrijedne toliške snaše Ružica i Mandica Vukić te Luja Nedić i Dragica Oršolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?