Kiseljak

Koncertom klape 'Intrade' završeno Hrvatsko proljeće središnje Bosne

Hrvatsko proljece sredisnje Bosne
Foto: FENA
1/7
03.05.2016.
u 08:06

Projekt Hrvatsko proljeće središnje Bosne već treću godinu zaredom, bogatim sadržajem i kvalitetnim programom, postao je simbol kulture Hrvata središnje Bosne, unoseći sadržajno potpuno novu dimenziju u kulturni život ove regije

Koncertom klape „Intrade“ i Tomislava Bralića u Kiseljaku završena je manifestacija „Hrvatsko proljeće središnje Bosne“.

Manifestaciju su prije tri godine osmislile i pokrenule dvije djevojke, zaljubljenice u kulturu, ali i svoj rodni kraj, središnju Bosnu - Travničanka Glorija Lujanović i Kiseljačanka Irena Mrnjavac. Zajedno s članovima Mladeži HDZ BiH, ŽO Županije Središnja Bosna u tri dosadašnja „proljeća“ organizirale su 38 kulturnih događaja u kojima je sudjelovalo više od 300 izvođača, a posjetilo ih je više od pet tisuća posjetitelja. Manifestacija koja je zamišljena s ciljem zbližavanja Hrvata središnje Bosne već drugu godinu održavanja prevazišla je granice Županije Središnje Bosna. Naime, nakon Žepča prošle, ove se godine proširila i na Tomislavrad.

Projekt Hrvatsko proljeće središnje Bosne već treću godinu zaredom, bogatim sadržajem i kvalitetnim programom, postao je simbol kulture Hrvata središnje Bosne, unoseći sadržajno potpuno novu dimenziju u kulturni život ove regije.

Završnica "proljeća" počela je čitanjem stihova Silvija Strahimira Kranjčevića, a za glazbeni uvod pobrinula se mlada, iznimno talentirana Travničanka Marija Šimić.

Uslijedilo je obraćanje gostiju, najprije Mladena Mišurića Ramljaka, načelnika općine Kiseljak koji je bio pokrovitelj završne večeri "proljeća", potom Katice Čerkez, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽSB te na kraju Lidije Bradara, predsjedateljice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je dobila titulu mentorice Projekta jer je u samom početku podržala ideju o njegovu realiziranju.

„Svi u BiH imamo proljeće, ali samo središnja Bosna ima Hrvatsko proljeće“, poručila je Bradara, dok je ministrica Čerkez posebno zadovoljstvo izrazila činjenicom da je Projekt odavno prešao granice ŽSB-a.

Podjelom zahvalnica, inicijatorice i kreatorice Projekta Glorija i Irena, te organizatori članovi ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB simbolično su zahvalili svima koji su ih podržali u realiziranju događaja i ovog „proljeća“, pokroviteljima i sponzorima, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu obrazovanja ŽSB-a, brojnim drugim institucijama i pojedincima, te poduzećima i ustanovama, ali i medijima koji su pratili događaje.

Podsjećamo, manifestacija je održana u 10 općina ŽSB-a, te općinama Žepče i Tomislavgrad gdje je nastupilo jedno od ponajboljih amaterskih kazališta - Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom „Šmizle“. Na programu su bile i kazališne predstave: HNK Mostar "Brat magarac" i "Kajališni sat", HNK Split „Priče iz Vukovara“ po zbirci priča Siniše Glavaševića, a nastupio je zagrebački teatar Erato i Duško Valentić koji je u Travniku izveo „Najbolje godine Đuke Begovića“.

U Vitezu je upriličena književna večer sa Jullien Bušić. Ovom prilikom predstavljeni su njezini, kao i romani pokojnog Zvonka Bušića. Publika je imala priliku uživat i u izložbi „Beskonačnost kruga“ bugojanskog akademskog kipara Antonia Džolana te koncertu zbora - Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru.

Uz večer sjećanja, odana je počasti jednom od spasitelja Hrvata središnje Bosne, nedavno preminulom dr. Slobodanu Langu.

Koncert Tomislava Bralića i klape Intrade bio je prava poslastica za kraj u kojoj su uživali brojni posjetitelji među kojima i hrvatski dužnosnici na različitim razinama vlasti. Među ostalim i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Nikola Grubešić, Katica Čerkez i Zoran Marković, ministri u Vladi ŽSB-a, Josip Kvasina predsjedatelj Sabora ŽSB-a, te Mladen Mišurić Ramljak i Radoje Vidović, načelnici općina Kiseljak i Kreševo. 

Osim općine Kiseljak brojni su druge institucije, tvrtke, jednom riječju prijatelji ovoga projekta bez čije pomoći i podrške sve ovo ne bi bilo moguće: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta ŽSB-a, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, predsjedatelj Sabora ŽSB, Ministarstvo financija ŽSB-a, općina Kreševo, ŽO HDZ BiH ŽSB, Sarajevski kiseljak, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet, Betlive, Ceste company Kiseljak, Multimediaprint, Mix company, Boreas Kreševo, Motel Maks, Restoran Pacifik, Pizzeria Milano, Inoma Kiseljak, Rasadnik Mili, DVB Bilboard i Shamballa Kiseljak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije