Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Kočića je povezivalo puno toga s njegovim sunarodnjacima iz Hercegovine

17. listopada 2020. u 09:55 0 komentara 57 prikaza
stripovijetke
Foto: Fena

"Stripovijetke - pripovijetka Petra Kočića Јablan u stripu" naziv je izložbe koja je otvorena u  Vladičanskom dvoru u Mostaru, u okviru 101. Šantićevih večeri poezije.

Uz izložbu je predstavljena i monografija "Stripovijetke" te knjiga "Petar Kočić – život i rad".

Organizatori su istaknuli kako je riječ o predstavljanju Kočića u devetoj dimenziji, točnije u devetoj umjetnosti, gdje je prikazano pet Kočićevih pripovjedaka u stripu, a ujedno i predstavljanje knjige Vase Glušca o Petru Kočiću koju je priredio Zoran Pejašinović.

Direktorica Narodne i sveučilišne biblioteke RS-a Ljilja Petrović Zečić, koja je bila jedan od predstavljača, istaknula je kako je značaj ovog programa upravo u tome što je to predstavljanje Kočića u jednom sasvim novom svjetlu.

- Prošle su 102. godine od smrti Kočića, dakle prošao je jedan čitav vijek i ovo je jedan način da približimo Kočića, njegove pripovijetke i njegovo djelo čitateljskoj publici. Ovo izdanje doživjelo je nekoliko prijevoda, a prevedeno je na grčki, ruski, njemački, francuski i engleski  jezik. U pripremi je i kinesko izdanje - kazala je Petrović Zečić  te naglasila kako su 'Stripovijetke' radili profesionalni strip crtači.

Govoreći o knjizi, priređivač Zoran Pejašinović kazao je kako je zapravo riječ o promociji biografije Petra Kočića koja je nastala iz pera njegovog prijatelja, suradnika i kuma Vase Glušca.

- Knjiga ima neku zavičajnu, umjetničku pa i turističku notu i drago mi je što ćemo u Šantićevom Mostaru govoriti o Kočiću i što će Mostarci imati priliku da malo više čuju o njemu, uz napomenu da su se Kočić i Aleksa Šantić dobro poznavali i da su imali zajedničke prijatelje - kazao je Pejašinović.

 O bliskoj vezi Petra Kočića i srpskih književnika, intelektualaca iz Mostara i Hercegovine, govorio je profesor banjalučkog Filozofskog fakulteta Borivoje Milošević.

- Kočića kao krajiškog književnika, tribuna i političara povezivalo je puno toga s njegovim sunarodnjacima iz Hercegovine, zajednički književni rad, poštovanje koje su osjećali jedni prema drugima, objavljivanje u istim ili sličnim časopisima, duboka ljubav koju su osjećali jedni prema drugima, a osim toga i politički angažman. Oni su jedna izuzetna generacija srpskih intelektualaca koja je rođena u Bosni i Hercegovini, tu je stasala i afirmirala se tijekom austrougarskog razdoblja i mislim da je ovo i  lijep povod i lijepo mjesto da u Mostaru i Hercegovini, u vrijeme Šantićevih dana, baš govorimo o Petru Kočiću - naglasio je Milošević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.