u Galeriji kraljice Katarine Kosača

Knjiga 'Mala medicina' autorice i doktorice Darije Ostojić izazvala veliko zanimanje Mostaraca

14.06.2024.
u 20:37

Predstavljanje knjige – slikovnice "Mala medicina" autorice i doktorice Darije Ostojić izazvalo je u petak navečer veliko zanimanje kod mostarske publike koja je ispunila Galeriju kraljice Katarine Kosača.

- Knjiga je zbirka članaka koje sam godinama pisala za dječji  časopis „Cvitak“ i kada mi je urednik Miro Petrović predložio da od njih napravimo knjigu, pristala sam. S kolegicom Monikom Galić i kolegom Kristijanom Ćupurdijom u pola godine intenzivnog rada smo napravili ovu knjigu – izjavila je autorica Daria Ostojić.

Dodala je kako nije bilo teško spojiti medicinu i književnost, ali da je to "vremenski zahtjevno uz sav posao, dežure i životne obaveze".

Nedavno je knjiga predstavljena u Zagrebu na 3. Festivalu knjige u Matici hrvatskoj "Matica dobrih knjiga".

- Ja sam prezadovoljna rezultatima, ovdje je dvorana puna, a i u Zagrebu smo naišli na odličan feedback. Knjiga je namijenjena i djeci i roditeljima, u njoj imamo tema koje su striktno medicinske, ali i tema koje su nekako životne – otkiva Ostojić.

U planu i proširena verzija knjige.

- Kristijan, Monika i ja pričamo dosta o tome, imamo mnogo ideja. Prvo čekamo da se ovo završi, a onda ćemo vidjeti kako dalje. Toliko smo uživali u radu na ovoj knjizi, a motivirani smo za još – poručuje ova mlada doktorica i novopečena autorica.

Predstavljanje knjige – slikovnice „Mala medicina“ ujedno je završni čin ovogodišnjeg Mostarskog proljeća – 26. Dana Matice hrvatske Mostar.

Glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković je izvršna urednica knjige, a istaknula je kako se u knjizi nalaze 22 pojma iz područja medicine koji su oni izabrali od više od stotinu Darijinih tekstova.

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što u sklopu naše manifestacije možemo predstaviti ovu knjigu naše mlade liječnice. Riječ je o tekstovima koje je ona kao studentica prve godine medicine pisala za „Cvitak“, a nakon što se za jedno određeno vrijeme tih tekstova dosta skupilo palo nam je na um da to pretočimo u jedan mali leksikon medicinskih pojmova – rekla je Brkić-Milinković.

Dodaje kako je zanimljivost ove knjige što joj je ilustracije nacrtala još jedna liječnica – Monika Galić.

- Knjiga je izazvala veliku pozornost i veliki pljesak u Zagrebu. Kada je Daria upitana hoće li se možda napraviti mala enciklopedija medicinskih pojmova, već sam vidjela da je ta „bubica“ u njezinoj glavi naišla na plodno tlo. Također, knjigu planiramo predstaviti po bolnicama i učiniti je dostupnoj svoj dječici – zaključila je Brkić-Milinković.

Daria Ostojić, doktorica medicine i specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, rođena je 1995. u Splitu, živi i radi u Mostaru. Osnovnu školu, Gimnaziju fra Grge Martića i Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru završila je u Mostaru te na istome Fakultetu trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij. Stručno se usavršavala u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, SAD-u i u Hrvatskoj kroz brojne programe ljetnih praksi, istraživačkog staža i istraživačkih praksi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?