SPOMENIK PAPI U SARAJEVU

Kip Ivana Pavla II., visok 2,92 m, gradi Hrvoje Urumović

papa
Foto: VL FOTO
30.01.2014.
u 09:10

Nije slučajno da će kip postaviti upravo tamo, na mjesto odakle je Papa 1997. tijekom posjeta Sarajevu pozdravio i blagoslovio okupljene

Fotografija pape Ivana Pavla II. blago pognute glave na kojoj se grčevito drži za svoj štap u obliku križa dok mu plašt vijori na vjetru gotovo da je preslikana u formu statue visoke 2,92 metra. Veliko, impozantno zdanje niče u prizemnom prostoru, ateljeu kipara Hrvoja Urumovića u dvorištu u samom središtu Zagreba, gdje kipar i njegov pomoćnik danonoćno rade već pet mjeseci.

Natječaj iz 2009.

Iz Preradovićeve ulice potom će veliki kip Karola Wojtyłe napravljen od stiropora i gipsa u dijelovima otići u ljevaonicu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, odakle će ga kamionima prevesti u Sarajevo kako bi ga postavili ispred katedrale. Nije slučajno da će kip postaviti upravo tamo, na mjesto odakle je Papa 1997. tijekom posjeta Sarajevu pozdravio i blagoslovio okupljene. A upravo je tamo snimljena i poznata fotografija koja je kipara inspirirala da Ivana Pavla II. modelira baš tako. - Stiropor će poslužiti da se od njega napravi negativ u želatini koja će biti okvir za voštanu figuru koju ću potom još retuširati do zadnjih, savršenih detalja. Sve mora biti kao na natječajnom radu – kaže Urumović i dodaje da bi se statua trebala postaviti 27. travnja. Ishođenje posljednjih dozvola konačno je pri kraju, a temelji su već iskopani - kaže Urumović i dodaje da je zbog kompleksnosti bosanskohercegovačkog sustava trebalo izvaditi puno više dozvola no obično pa je i datum postavljanja odgađan. No, i negodovanje dijela sarajevske javnosti islamske vjeroispovijesti zbog ideje pridonijelo je odugovlačenju. - Mnogi Sarajlije zvali su me s blagonaklonim stavom i čestitali mi na dobivenom natječaju - kaže Urumović, i sam rođen u Sarajevu i nastanjen u Zagrebu. Naime, o projektu podizanja spomenika govori se još od smrti Ivana Pavla II., kada ga je inicirala Vrhbosanska nadbiskupija, a 2009. godine raspisan je i međunarodni natječaj.

Izlijevat će u veljači

Urumovićev rad izabran je među dvadeset radova autora iz Italije, Australije, Poljske, Hrvatske i BiH. Početkom veljače u ALU počinje proces izlijevanja, a statuu će u Sarajevo dopremiti samo nekoliko dana prije otkrivanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije