Izložba u Sarajevu

Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani

Rimljani
06.04.2016.
u 15:09

Izložba sadrži oko 150 predmeta iz razdoblja Rimskog carstva koji su imali medicinsku, farmaceutsku, veterinarsku ili kozmetičku namjenu

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena je danas izložba "Kako su se liječili i uljepšavali stari Rimljani", koju je pripremio Adnan Busuladžić.

Sadrži oko 150 predmeta iz razdoblja Rimskog carstva koji su imali medicinsku, farmaceutsku, veterinarsku ili kozmetičku namjenu. Među njima su i medicinska dlijeta, pincete, kašičice, kauterizatori, tarionici za pravljenje ljekovitih i kozmetičkih smjesa i vage za mjerenje sastojaka koji su se stavljali u masti i meleme.

Posebno su atraktivni stakleni predmeti poput balsamarija i bočica, u kojima su se čuvali parfemi, miomirisi i farmaceutski pripravci, a uz njih su izložene i metalne posudice za pohranu ljekovitih i kozmetičkih pripravaka. Među dijelovima ženske osobne opreme posjetitelji mogu vidjeti ukosnice, češljeve, koštane kutijice za čuvanje pudera i zatvarače ženskih torbica.

Izloženi predmeti potječu iz šireg vremenskog intervala od 1. do 4. stoljeća. Veći dio izložaka nađen je prilikom arheoloških istraživanja u Bosni i Hercegovini, na lokalitetima Mogorjelo kod Čapljine, Aqua S... kod Ilidže i kod Stoca. Dio predmeta nađen je na prostoru Narone i šireg područja Dalmacije, te Grčke, Albanije i Turske. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?