Dani Matice hrvatske

Izložbom 'Kosača: zaboravljena zbirka' otvoreno Mostarsko proljeće 2016.

mostarsko proljece
Foto: ilustracija
11.04.2016.
u 19:23

Izložbom "Kosača: zaboravljena zbirka" u okviru koje su izloženi likovni radovi iz fundusa Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u ponedjeljak je svečano otvoreno ovogodišnje izdanje Dana Matice hrvatske - Mostarsko proljeće 2016., koje će se održavati od 12. travnja do 2. lipnja, a u okviru kojeg će biti priređeno tridesetak kulturnih događaja.

Otvarajući "Dane" potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto kazala je kako će svi oni koji u slijedećih, više od mjesec dana posjete grad na Neretvi moći uživati, kako u kazališnim, tako i u umjetničkim, likovnim, glazbenim i književnim dostignućima.

Dodala je kako sama manifestacija nadilazi okvire i Mostara i BiH te da uistinu može nositi epitet europske manifestacije.

Proglasivši izložbu otvorenom, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović izrazila je nadu da će i ove godine program Mostarskog proljeća, ne samo u Mostaru, već i u europskim okvirima dati svoj značajni doprinos promicanju nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, uz isticanje kultura i drugih naroda s ovih prostora.   

Predsjednica Matice hrvatske Mostar, Ljerka Ostojić pozdravila je sve nazočne u ime, kako je kazala, festivala ljepote i umjetnosti koji u grad na Neretvi već 18 godina donosi radost lijepih riječi, nota, kazališnih i plesnih izvedbi te slikarskih umijeća.

Kustorica izložbe Danijela Ucović napomenula je kakao su izlošci odvojeni u dva galerijske prostora, pritom dajući izložbi obrazovni karakter što je izdvaja iz standardne izlagače produkcije.

"Važnost fundusa Galerije kraljice Katarine Kosača ne leži samo u visokoj valorizaciji umjetnina, nego u idejnom smislu i kulturološkom konceptu“, naglasila je. 

U svom obraćanju nazočnima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je Matica hrvatska Mostar još  jednom pokazala veličinu svog djelovanja kroz ove svečane 18. dane, gdje će svi stanovnici  i posjetitelji  Mostara ovih dana biti obogaćeni zavidnim kulturno-umjetničkim programom.

Ljubitelji umjetnosti i hrvatske povijesti okupljeni danas ovdje slave i vesele se nastojanjima i postignućima u očuvanju tradicije i baštine, istaknuo je.

Podsjetio je i na održavanje mjuzikla Mama Mia, koji izvodi Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, a koji uz njegovu pomoć i pomoć Grada Zagreba stiže na Mostarsko proljeće, naglasivši i kako vjeruje da će oduševiti sve generacije. 

Prijateljstvo naših gradova Zagreba i Mostara povezuje nas u svim segmentima društvenog života i djelovanja te nam daje snagu i vjetar u leđa za buduće projekte koji će povezati ne samo dva prijateljska grada, veći i hrvatski narod u dvije države, istaknuo je. 

Umjetnička djela, koja su uglavnom stvarana tijekom 20. stoljeća od umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ali i šire regije, ostala su pohranjena u depou galerije u zgradi Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača". Umjetničke slike, grafike i skulpture koje su ostale sačuvane, s većim ili manjim oštećenjima koja su nedavno sanirana, razvrstane su u tri zbirke: "Zbirka umjetnina Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača“, "Zbirka umjetnina Nedeljko Gvozdenović“ te "Zbirka umjetnina Sava Neimarević“.

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH te će u suradnji s tom institucijom biti priređena četiri predavanja četiriju akademika, a planiran je i znanstveni skup "Demografski položaj Hrvata u BiH", koji će se održati 15. travanja.

Pored toga, planirano je gostovanje Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, beogradskog Zvezdara teatra, Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, zagrebačkog kazališta Trešnja, zatim koncert u čast Arsenu Dediću, te niz promocija knjiga i izložbi.

U okviru festivala, za 14. travnja planirana je i donatorska večer za formiranje banke koštane srži Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Mostarsko proljeće 2016. bit će zatvoreno 2. lipnja izvedbom baleta Narodnog pozorišta Sarajevo "Mare nostrum".

Otvaranju izložbe nazočili su hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik FBiH Marinko Čavara, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zagrebački i mostarski gradonačelnici  Milan Bandić i Ljubo Bešlić, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, savjetnik hrvatske predsjednice Andro Krstulović Opara i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara te mnogi drugi visoki uzvanici iz kulturnog, političkog i društvenog života BiH i Hrvatske. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?