u Galeriji kraljice Katarine Kosače

Izložba 'Oslobađanje' Maše Paunović otvorena u Mostaru

Izložba 'Oslobađanje'
Foto: Fena
1/4
04.04.2024.
u 21:12

"Serija je počela u trenutku korone, onda kad smo svi bili zarobljeni u nekim osjećajima straha, anksioznosti i napetosti", kazala je Paunović

Izložba "Oslobađanje" Maše Paunović otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru.

Serija "Oslobađanje" predstavlja, kako kaže autorica, oslobađanje emocija nakon korone.  

Po njezinim riječima, na prikazanoj seriji skulptura radila je jako dugo, a počela je prije četiri godine, za vrijeme pandemije.

"Serija je počela u trenutku korone, onda kad smo svi bili zarobljeni u nekim osjećajima straha, anksioznosti i napetosti", kazala je Paunović i dodala da su njezine skulpture uglavnom vezane za osjećaje kroz koje prolazi.

"Moja skulptura je inače apstraktna i nije figurativna, tako da nije jednostavno da je se vizualizira i shvati na prvi pogled i uvijek je vezana za neke moje emocije", kaže autorica.   

Pored galerijskih formata pravi i velike skulpture i dosad ih je napravila 30-ak, a izložene su po cijeloj Europi i svijetu.

Maša Paunović akademska je kiparica koja u kiparskoj tradiciji nudi put osobnog pročišćenja, emocijom oblika koji nam je često kamen spoticanja prema oslobođenju od onoga što duh civilizacije odvodi od iskonskog.

Paunović je rođena 30. studenoga 1981. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005 god. na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu sa srednjom ocjenom 9,30 na odsjeku kiparstvo, u klasi prof. Zorice Janković i prof. Miluna Vidića. Iste godine je upisala magistarske studije i u srpnju 2010. je obranila magistarski rad na temu ''Sanduk-duh vremena, Trg Republike, Beograd'' iz oblasti kiparstvo. U studenom 2012. završila je kurs specijalizacije u oblasti umjetničke obrade metala kod kipara Arnalda Pomodora, u institutu ''Centro Tam'' u Italiji. U Narodnom muzeju u Beogradu, 5. prosinca 2014. godine, položila je stručni ispit i stekla pravo na stručno zvanje konzervator-restaurator. Izlaže na kolektivnim izložbama od 2002. godine i sudjelovala je na preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu a također je imala do sada osam samostalnih izložbi.

Uz to, sudjeluje na internacionalnim kiparskim simpozijima od srpnja 2006. godine. Skulpture nastale na simpozijima su dio javnih prostora gradova u kojima su realizirane, ima ih oko 30 i pored Srbije, nalaze se u sljedećim zemljama: Slovenija, Austrija, Italija, Španjolska, Portugal, Njemačka, Danska, Luksemburg, Rumunija, Bugarska, Turska, Iran i Južna Koreja.

Dobitnica je pet nagradi u oblasti skulpture, od kojih se izdvajaju prva nagrada za skulpturu na simpoziju Artifeks u Španjolskoj 2014. godine, kao i druga nagrada za idejno rješenje spomenika Milošu Obrenoviću na istoimenom natječaju općine Požega za spomen obilježje, Srbija.

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije