Tomislavgrad

Izložba Muzeja Cetinske krajine 'Didi s Kamešnice' u Franjevačkom muzeju

07.02.2023.
u 15:01

U Franjevačkom muzeju Tomislavgrad u subotu, 11. veljače, s početkom u 12 sati bit će otvorena gostujuća izložba Muzeja Cetinske krajine "Didi s Kamešnice".

Radi se o izložbi koja prikazuje pokladne običaje potkamešničkog dijela Cetinske krajine koji su zaštićena nematerijalna baština Republike Hrvatske.

Kako su priopćili organizatori, poklade – karneval, krnjeval, maškare, mačkare, fašnik, mesopust, običaji su koji u duvanjskom kraju pomalo, ali sigurno izumiru.

Imaju korijen u obrednim pohodima u formi svojevrsnoga narodnog kazališta u kojem glavni glumci, maskirani ophodnici, obilaze sela.

Pored toga, obilježava ih pretjerana bučnost, neumjerenost u jelu i piću te izvrgavanje ruglu svih oblika društvene zbiljnosti.

Upravo takva kostimirana povorka, kažu, uveličati će i ovu izložbu tako što će u subotu, 11. veljače, od 10 sati šetati ulicama Tomislavgrada.

 - Pokladna povorka 'Didi s Kamešnice' sastoji se od dvije skupine. U prvu skupinu uvrštavamo dide, ulogu dida i babe te crne i bile svatove, dok u drugu možemo svrstati komediju. Povorkom zapovijeda Turčin ili Arap koji postrojava i pregledava sudionike te pozorno prati da se ne miješaju crni i 'bili' svatovi. Najatraktivniji dio povorke čine didi. Na glavama nose ovčje mišine u visini do 1,5 m, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama - pojasnili su iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

Dalje navode kako će se ova vesela i bučna povorka šarenog kolorita zaustaviti na nekoliko mjesta po gradu i po pažljivo i strogo utvrđenim pravilima prezentirati pokladne običaje Cetinskog kraja.

Budući da je i duvanjski običaj počastiti maškare, organizatori su pozvali svoje sugrađane da se uključe u ovaj projekt i da s maškarama zapjevaju i zaplešu te ih nagrade čašicom i domaćim suhomesnatim delicijama, tako da se i u Tomislavgradu osjeti radost karnevala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije