SFF

Izabrani studentski filmovi za SFF

12.07.2017.
u 08:00

Udruga filmskih radnika Bosne i Hercegovine u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom organizira Bosanskohercegovački filmski program (12. - 17. kolovoza), a u okviru ovog programa prikazat će i ovogodišnji izbor studentskih filmova. Ove godine u izboru se našlo 13 filmova studenata s bosanskohercegovačkih filmskih škola, i to:

Trinaest filmova

“Amateri Or The Lost Innocence”, Graeme Cole; “Apnoea”, Andronikos Konstantinos Dimopoulos;

“Čistoća”, Neven Samardžić, (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo); “Investigations Of A Dog”, Aleksandra Niemczyk; “Kraj dana”, Asja Krsmanović, (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo); “Lejla”, Stijn Bouma, “Lost City”, Sara Radusinović, (Akademija umjetnosti Banja Luka), “Ljubav za dvije”; Zoran Pilipović, (Akademija umjetnosti Banja Luka); “Nadživjeti kornjaču”, Katarina Živanović, (Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti Bijeljina); “One Day”, Janja Bijelić, (Akademija umjetnosti Banja Luka); “Patuljak”, Sara Ristić, (Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo), “Satseva”, Inga Kukobat, (Akademija umjetnosti Banja Luka), “Zimsko Sunce”, Pilar Palomero. Ovo je šesta godina od kada se bosanskohercegovački studenti natječu za nagrade:

1. nagrada za najbolji bh. studentski film

2. posebna nagrada žirija

3. posebno priznanje žirija

O tome koji će filmovi biti nagrađeni ove godine odlučuje žiri koji čine član UO Fondacije za kinematografiju Ivo Čolak, ravnateljica filmskog festivala “Prvi kadar” Aleksandra Mitrić-Štifanić, te scenograf Vedran Hrustanović.

Filmovi ovogodišnjeg studentskog programa bit će prikazani u kinu Kriterion, 14., 15. i 16. . Inače, studentski program BH Film Festivala postao je najvažnija platforma za promociju studentskih filmova bosanskohercegovačkih filmskih škola i prostor koji okuplja studente sa sve četiri bosanskohercegovačke filmske škole (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Fakultet dramskih i filmskih umjetnosti u Bijeljini i Sarajevo Film Academy / Film.Factory), te na taj način otvara mogućnosti za profesionalna poznanstva i buduće suradnje.

Odskočna daska

Do sada nagrađenim studentima u ovom programu nagrade su koristile kao odskočna daska za dalji festivalski život i uspjeh filmova, kao i podstrek za dalji profesionalni rad.

Sarajevo Film Festival objavio je završni izbor projekata u razvoju koji će ove godine biti predstavljeni u sklopu CineLink koprodukcijskog marketa.

U drugom krugu odabrano je sedam projekata iskusnih redatelja iz Jugoistočne Europe, a koji su već u stadiju razvoja i završavaju financijske konstrukcije.

CineLink koprodukcijski market će se održati od 14. do 17. kolovoza. Među odabranim redateljima nalaze se: Kristijan Risteski, Ivan Ikić, Gabriel Achim, Damjan Kozole, Siddiq Barmak i George Ovashvili (zajednički projekt), Slobodan Šijan i Konstantin Bojanov.•

Ključne riječi
SFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?