PREDSTAVLJAMO Knjiga fra Ike Skoke “I najveći komunikator”

Isus Krist je školski primjer kako bi se trebalo komunicirati

knjiga
Foto: VL FOTO
1/2
14.03.2015.
u 10:27

Svojom savršenom komunikacijom Isus je potvrđivao osobnost svojih sugovornika, “davao im je novi obzor i time konačni pravac”

Isus je, prema svjedočanstvima evanđelja, bio izuzetno svestran i jedinstven komunikator. U odnosima s ljudima bio je demokratičan. Približavao se jednako ljudima na položaju kao i običnom čovjeku. To su danas prepoznate statusne kategorije odnosa: vertikalna i horizontalna. O Isusu kao komunikatoru u svojoj novoj knjizi “I najveći komunikator” piše franjevac dr. sc. Iko Skoko. Knjiga je prije nekoliko dana objavljena u izdanju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Susret s profesorom

Knjiga ima 258 stranica, a sastoji se iz pet dijelova: “Uvod”, “Komunikacija Evanđelja”, “I najveći komunikator” i “Zaključak”. Četvrti dio knjige “I najveći komunikator” zapravo je najvažniji dio u kojem autor daje prikaz društveno-religioznih prilika Isusova vremena. Najveći komunikacijski čin, po fra Iki Skoki, je Uskrsnuće i ukazivanje Isusa njegovim apostolima. Poticaj za pisanje ove knjige autoru je dao njegov pokojni kolega, profesor Pavao Novosel.

“Prvi smo se put susreli u Međugorju 1996. Od njega sam teorijski mnogo naučio o komunikologiji. Jednu večer u svibnju 1998. sjedili smo u vrtu hotela Mostar. Donio sam iz Evanđelja po Luki tekst koji govori o susretu Isusa i Zakeja carinika. Reče: “Molim te, pročitaj mi tekst”. Pročitao sam polagano i tiho. Kad sam završio, on nastavi: “Ovo je najbolja komunikacija što sam je čuo. Ovo je školski primjer kako se komunicira. Ovo treba izučavati i studentima predstaviti ovaj način komuniciranja”, zapisao je fra Iko Skoko u predgovoru knjige.

Čovjek kao društveno biće ne može bez komunikacije. U ovoj knjizi želi se pokušati vidjeti i predstaviti čitateljima kako je komunicirao Onaj koji je “središte i prekretnica sve ljudske povijesti”. Isus je svojom komunikacijom potvrđivao osobnost svojih sugovornika, “davao im je novi obzor i time konačni pravac”.Njegova poruka “Vjera te tvoja spasila” može značiti i “Komunikacija te je tvoja spasila” - smatra prof. dr. Jakovljević. Isus je i najveći komunikator. Neki kažu savršeni komunikator.

Najveći komunikator

Omogućio je da onaj koji komunicira s njim, posebno u euharistiji, može komunicirati sa svim ljudima. Temelj za proučavanje Isusove komunikacije su četiri evanđelja (Matejevo, Markovo, Lukino i Ivanovo). Dr. sc. Iko Skoko uz svećenička zaduženja u okviru provincije hercegovačkih franjevaca djeluje i kao izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Doktorsku disertaciju je doradio te izdao u obliku knjige pod naslovom “Specifičnost Mojsijeva, Budina, Konfucijeva, Isusova i Muhamedova komunuciranja”, a ovom knjigom Iko Skoko, prema riječima dr. Mate Zovkića, Isusa približava studentima komunikologije te knjigu smatra vrijednom prinovom u hrvatskoj tehnološkoj ponudi.

“Knjiga “I najveći komunikator” vrlo je aktualno, angažirano, izazovno i intrigantno štivo kako iz perspektive komunikologije tako i iz perspektive kršćanske teologije”, zapisao je u recenziji prof. Jakovljević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?