Takva su pravila

Inspiracija za film bili Luka Ritz iz RH i Denis Mrnjavac iz BiH

takva su pravila
19.08.2015.
u 09:58

Film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića prikazan je na 21. Sarajevo Film Festivalu.
Redatelj i glumci su na predstavljanju filma govorili o njihovim iskustvima tijekom rada na filmu koji se bavi izuzetno teškom temom - gubitkom djeteta.

Sviličić je kazao da je njegova namjera bila napraviti film koji će biti imitacija društva u kojem živimo te je tragajući za takvom temom shvatio da u realnom životu ima uporište za to. Zato su njegova inspiracija za film bili slučajevi Luke Ritza iz Hrvatske i Denisa Mrnjavca iz BiH, tinejdžera koji su ubijeni bez ikakvog razloga.

Ocijenio je da danas živimo u društvu u kojem ne postoji apatija i društvu koje generira kaos, dodajući da je film snimio da bi nešto rekao, a stvarni događaji pomogli su mu da to ispriča, iako nije imao namjeru prezentirati samo jedan slučaj.

Naglasio je da postoje i drugi još i gori slučajevi ubojstava koji ne dospiju na naslovne strane novina zbog čega nije imao namjeru da njegov film bude senzacionalistički, dodajući da je zato film fikcija.

Maju, majku ubijenog dječaka, tumači Jasna Žalica koja je kazala da je za nju od početka ovo bilo jako traumatično.
Ulogu sina u filmu tumači mladi glumac Hrvoje Vladisavljević koji kaže da je vrlo ozbiljno shvatio ulogu pripremajući se za nju na različite načine i, između ostaloga, razgovarajući sa svojim filmskim roditeljima pokušavajući tako biti istinska obitelj.

Za njega ta uloga bila je i izazov jer se sam potpuno razlikuje od Tomice kojeg brutalno ubiju vršnjaci snimajući sve kamerom.

Tomicinu djevojku u filmu tumači Veronika Mach, koja je također kazala da je za nju bilo traumatično raditi ovaj film još od čitanja scenarija, ali najtraumatičnije je bilo samo gledanje cijelog filma.

Film "Takva su pravila" govori o Ivi i Maji, bračnom paru koji živi mirnim životom u sumornom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina jedinca Tomicu nasilnički napadne drugi tinejdžer, pretuče ga i ostavi teško ozlijeđenog. Tomica pada u komu i vrlo brzo se ispostavi da mu je život u opasnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?