PUBLIKACIJE

I "The New York Times" je knjigu označio najvažnijom

BiH,27.10.2015.Mostar,Kosaca,  Promocija knjiga Sarajevo 1914. VLADIMIRA DEDJERA i Sarajevski atentat VOJISLAVA BOGICEVUCA Photo:Stojan Lasic
29.10.2015.
u 06:15

U Mostaru su predstavljene knjige "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera, reprint izdanja iz 1978. godine, "Sarajevski atentat" Vojislava Bogićevića, drugo izdanje, te publikacija nastala u okviru izložbe "Odjeci: evropska štampa o Sarajevskom atentatu i Julskoj krizi", kao i dokumentarni film "Sarajevo 1914".

O projektu, publikacijama i dokumentarnom filmu govorili su Borivoje Milošević, Željko Vujadinović, Slobodan Šoja, Predrag Lozo i menadžerica projekta Ljilja Petrović Zečić uz moderatora programa Slobodana Nagradića. "Projekt traje 18 mjeseci i za osnovni cilj ima poticanje razvoja kritičkog mišljenja i kulture dijaloga u kontekstu izučavanja i obilježavanja povijesnih događaja u BiH", kazala je Petrović Zečić.

"Ovaj projekt u svojoj srži nosi ono što je plemenito, a to je da izučavamo zajedničku povijest kao znanstvenici, objektivno i nepristrano", istaknuo je Slobodan Šoja.

Kako su naglasili, "The New York Times" je 1984. knjigu Vladimira Dedijera "Sarajevo 1914" označio kao najvažniju publikaciju koja detaljno opisuje razloge nastanka Prvog svjetskog rata i geopolitičku sliku Europe s početka 20. stoljeća. "Knjiga je i danas, više od 50 godina nakon izdavanja, zadržala svoju punu vrijednost, čak je možda i u ovom vremenu aktualnija nego prije jer možemo mnogo jasnije uočiti određene stvari s distance", naglasio je Željko Vujadinović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?