Središnja Bosna

‘Hrvatsko proljeće’ oživljava kulturnu scenu

29.03.2016.
u 07:00

“Hrvatsko proljeće” je projekt koji je postao simbol kulture Hrvata središnje Bosne, a osim nove kulturne dimenzije, kroz kulturu i tradiciju ujedinjuje Hrvate u BiH

Kulturni projekt “Hrvatsko proljeće središnje Bosne” treću godinu zaredom bogatim sadržajem i kvalitetnim programom iz zimske uspavanosti budi kulturnu scenu. No, “Hrvatsko proljeće” više je od buđenja. Projekt je to koji je postao simbol kulture Hrvata središnje Bosne, a osim nove kulturne dimenzije, kroz kulturu i tradiciju ujedinjuje Hrvate u BiH. - Pokrenuto prije tri godine, u proljetnom razdoblju, bio je odgovor na poznate “građanske nemire i palež institucija BiH” te u svojim tadašnjim okvirima pokazalo kako je moguće boriti se za bolju budućnost naroda i građana BiH kroz njihovu kulturu i kulturnu tradiciju, kažu inicijatorice i kreatorice projekta Irena Mrnjavac i Glorija Lujanović. Prvo izdanje projekta, održanog u 10 općina SBŽ-a, promoviralo je lokalne neafirmirane umjetnike te njihov rad predstavilo u drugim općinama SBŽ te nakon 15 godina u središnjoj Bosni ugostilo HNK Mostar. Druge godine u projekt se uključila i općina Žepče.

Bogat program

Te godine brojni su uživali u bogatijem i kvalitetnijem programu – od koncerta najboljeg zbora svijeta “Ženski kamerni zbor Banjolučanke” , pa sve do dokumentarnih filmova “Uzdol ‘41”, “Nepogodan za sva vremena”, promocije knjige Miroslava Tuđmana i hit-komedije kao što je “Cosa nostra” u izvedbi prvakinje Narodnog pozorišta Sarajevo, Emine Minke Muftić.

Treće po redu “Hrvatsko proljeće” nudi nove sadržaje, a u projekt se uključuju i nove općine. Ovogodišnja manifestacija održava se u 10 općina SBŽ-a te općinama Tomislavgrad i Žepče, u kojima će nastupiti Gradsko kazalište mladih Vitez s predstavom “Šmizle”.

Besplatan ulaz

Organizatori ŽO Mladeži HDZ-a BiH SBŽ-a i koordinatorice Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović pripremili su niz kazališnih predstava (gostovanje HNK Mostar s predstavama “Brat magarac” i “Kajališni sat”, HNK Split “Priče iz Vukovara” po zbirci priča Siniše Glavaševića, suradnja sa zagrebačkim teatrom Erato i Duškom Valentićem koji će izvesti “Najbolje godine Đuke Begovića”), potom književnu večer s Jullien Bušić i predstavljanje njezinih, kao i romana pokojnog Zvonka Bušića, potom izložbu “Beskonačnost kruga” bugujanskog akademskog kipara Antonia Džolana, koncert zbora (Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Mostaru) kao i večer sjećanja na spasitelja Hrvata središnje Bosne Slobodana Langa. Pripremili si i poslasticu, koncert Tomislava Bralića i klape Intrade.

Ulaz na sve događaje je besplatan. Sponzori su Općina Kiseljak, Federalno ministarstvo kulture, Ministarstvo obrazovanja SBŽ, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, predsjedatelj Skupštine SBŽ, Ministarstvo financija SBŽ, Općina Kreševo, ŽO HDZ BiH SBŽ, Sarajevski kiseljak, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet, Penik company Kiseljak, Ceste company Kiseljak, Multimediaprint, Mix company, Boreas Kreševo. Medijski pokrovitelji su Večernji list, HRT Kiseljak, Radio HB. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?