Enciklopedija u Splitu

Hrvati su dali značajan broj vodećih ljudi u svim oblastima

05.03.2016.
u 07:12

U Palači Milesi u Splitu predstavljena je “Hrvatska enciklopedija Bosne i Hercegovine” koja je objavljena u dva sveska. Riječ je o značajnom povijesnom i kulturološkom projektu, a obuhvaća osobe koje su dale doprinos u kulturi, znanosti i umjetnosti, institucije, događaje i prostore. Nakon pozdrava splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje “Hrvatsku enciklopediju BiH” predstavili su glavni urednik akademik Jakov Pehar, akademik Davorin Rudolf, dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, te Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH. Prema riječima glavnog urednika Jakova Pehara, predstavljanje “Hrvatske enciklopedije BiH” je veliki kulturološki projekt Hrvata u BiH. - To je jedan faktografski pristup o suvremenoj leksikografskoj tehnologiji, jedan moderan pristup enciklopediji koja se radi prvi put u povijesti Hrvata - kazao je Pehar.

Akademik Pehar ističe kako enciklopedija nosi prefiks “hrvatska” jer predstavlja odnos i pogled Hrvata na Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, pisana je hrvatskim standardnim jezikom te su je pisali Hrvati.

Okupljene je u glazbenom dijelu programa svojom izvedbom počastila Cynthia Hansell Bakić, a promocija enciklopedije održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?