Korizmena molitva

"Gospin plač" u toliškoj crkvi uoči priprave za najveći kršćanski blagdan

storyeditor/2023-03-29/Korizmeni-Koncert5.jpg
30.03.2023.
u 16:16

Održavanje koncerta omogućili su Samostan i župa sv. Petra i Pavla u Mostaru, Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci te Samostan i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi

Uoči priprave za najveći kršćanski blagdan folklorne i pjevačke skupine Kulturnog centra "Igrišće" iz Županje i HKUD-a "Rodoč" iz Mostara priredile su korizmenu molitvu u obliku pjevanja starih korizmenih napjeva, piše Večernji list BiH. Domaćini korizmenog koncerta pučkih i liturgijskih napjeva "Gospin plač" bila je župa i crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Četrdesetak izvođača svojim pjevanjem, molitvom i nastupom oduševilo je dvjestotinjak župljana koji su uživali u skladnom pjevanju i napjevima iz Slavonije, Baranje, Srijema, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Održavanje koncerta omogućili su Samostan i župa sv. Petra i Pavla u Mostaru, Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci te Samostan i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Tradicijski običaji Posavine

Odjeveni u korizmeno tradicijsko ruho, program su započeli dječjom molitvom koju su djeca u Bosanskoj Posavini molila 150 puta prije svitanja na Veliki petak. Nastavili su "šucanjem", odnosno običajem koji prikazuje mladiće koji su rezbarili, šarali i ukrašavali šibe i takve ih onda lupanjem lomili o pod crkve dočaravajući bičevanje Gospodinovo, a potom su uslijedile zborske korizmene pjesme. Dvije pjevačke i folklorne skupine smjenjivale su se i nadopunjavale, a bilo je i zajedničkih napjeva. Molitvom i scenskim prikazom uspjeli su na slušatelje prenijeti duh korizme i upoznati ih s korizmenim napjevima različitih dijelova BiH i Hrvatske.

Ana Zlatunić iz KC "Igrišće" iz Županje ističe kako korizmene koncerte rade više od deset godina.

- To je specifična tematika koja uvijek naiđe na dobro tlo i uvijek su lijepe reakcije gdje god nastupamo. Prvi put s prijateljima iz Mostara napravili smo ovakvo nešto i uistinu je to, na obostrano zadovoljstvo, lijepo ispalo. Svi mi katolici na sličan način proživljavamo korizmu, pogotovo duboko korizmu, to su uistinu teške tematike, duboke melodije, duboke harmonije i to je neizrecivo bogatstvo koje ima katolički i hrvatski puk i uistinu smo uvijek ostali vezani uz Crkvu. To je izrodilo mnoštvo prekrasnih pjesama koje nisu toliko popularne i mi nastojimo uvijek raditi drugačiji program i uvijek što više dio tog bogatstva obuhvatiti - naglasila je Zlatunić.

Vedran Vidović, umjetnički voditelj HKUD-a "Rodoč" iz Mostara, nije skrivao zadovoljstvo premijernim nastupom svojega društva pod zvonicima posavske katedrale.

Hercegovci u Posavini

- Ponosni smo, sretni i ispunjeni što smo uspjeli realizirati ovu zajedničku molitvu, prije svega s dugogodišnjim prijateljima iz Županje, i prvi put smo zajedno u ovoj prekrasnoj crkvi. Dugo organiziramo korizmene koncerte u Mostaru, radimo to s puno ljubavi i molitve jedni za druge, pripremajući se zajedno za ovo korizmeno vrijeme, čuvajući naša tradicijska pjevanja i našu pučku pobožnost, našu pasionsku baštinu. Ovim programom htjeli smo prikazati segment iz Hercegovine, jedan dio iz Bosne, ali i obrade pučkih pjevanja iz drugih krajeva Hrvatske i gdje god Hrvati žive. Sretni smo jer smo uspjeli to s našim prijateljima iz Županje. Mi dugi niz godina to već radimo i pokušavamo otrgnuti dio te pučke pobožnosti koja je sačuvala našu vjeru na ovim našim prostorima - zaključio je Vidović.

Članovi HKUD-a "Rodoč" u Tolisi su izveli jedan dio naše prebogate pasionske baštine te ljudima pokušali približiti našu ljubav prema očuvanju tradicije. Oduševljeni su susretljivim franjevcima koji su im rado prezentirali muzej, knjižnicu te samu tolišku crkvu. Nedjelja je bila rezervirana za obilazak muzeja i samog mjesta, a navečer je bilo zajedničko pjevanje na misnom slavlju i druženje.

- Zahvaljujemo našim dragim prijateljima na dosadašnjoj suradnji i ugodnom gostoprimstvu. Znamo da ćemo se vidjeti opet - poručili su članovi HKUD-a "Rodoč" iz Mostara.

Duhovna obnova

Gvardijan fra Mario Jurić izrazio je radost što su ugostili ova dva vrhunska društva iz Županje i Hercegovine koja su izvela specifični korizmeni koncert.

- Jest da je korizma vrijeme tišine i nekoga mira, ali ovo je zaista bila jedna duhovna obnova za našu župu i vjernike. Pjesmom su stariji svijet vratili u djetinjstvo jer su to napjevi koji su nekada pjevani po našim obiteljima, kućama i crkvama, tako da odiše korizmenim vremenom - poručio je gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić i pozvao da u zajedništvu, kroz pjesmu i molitvu, razmatramo Kristovu muku i smrt.

"Puk vas, dakle, vi skupite,

I na plač ga probudite,

Nek se znade, da prav gine

Rad ljubavi Kralj istine.

Vas zazivlje tužna Mati,

Da dođete s njom plakati,

Jer će i njoj lakše biti,

Ako vidi vas cviliti."

Kulturni centar "Igrišće" Županja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije