Noć muzeja

Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu priredila bogat sadržaj

21.05.2022.
u 16:00

Povodom Međunarodnog dana muzeja Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno organizirao je Noć muzeja u petak, 20. svibnja 2022. Ovogodišnja tema je Moć muzeja, odnosno na koje sve načine muzeji mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe, istaknula je ravnateljica FMGG Dražena Džeko te dodalo kako cilj ovakvih manifestacija i jesti da muzeji izađu iz zatvorenog prostora u zajednicu, društvena zbivanja, da postane mjesto edukacije, kako školaraca, tako i odraslih. Različiti su aspekti integracije muzeja u društvu i mogu utjecati na pozitivne promjene u svojim zajednicama. Za Noć muzeja vrijedni djelatnici pripremili su dva događaja, predstavljanje 4. broja muzejskog časopisa Cleuna, i izložbu Velištak u suradnji s Muzejom grada Šibenika.
Svoj 4. znanstveno-stručni časopis Franjevački muzej i galerija Gorica objavio je u prepoznatljivom formatu, s visokom kvalitetom grafičke obrade fotografija i priloga, a raspon odabranih tema je širok te obuhvaća radove s područja arheologije, etnologije, povijesti, povijesti umjetnosti i bibliografije. Ravnateljica Džeko naglasila je kako su posebno zadovoljni i sretni da su uspjeli izdati 4. broj Cleune , budući da nije lako održati kontinuitet tako zahtjevnog projekta, pogotovo u današnje vrijeme, te dodala: „Imamo sreću da su nas i federalne institucije prepoznale tako da je i ovaj broj izašao uz potporu Ministarstva obrazovanja i Ministarstva kulture i sporta FBiH, te uz potporu HBŽ, tako da vjerujem da ćemo imati tu potporu i u budućnosti.“ Na novinarski upit kako nastaje časopis odgovara: „To je jedan dugotrajan proces koji počinje prikupljanjem radova, oni se ocjenjuju, oni koji se prihvate idu na lekturu, korekturu, prijevod na engleski jezik, recenziju, grafički prijelom, a sve to traje skoro godinu dana i zato naš časopis izlazi svake druge godine jer mi smo mali kolektiv i veliki je to posao.“
Časopis i njegov sadržaj predstavili su doc. dr. sc. Dijana Pinjuh s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. Adnan Busuladžić, arheolog i povjesničar, redovni profesor na katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.
Izložbom „Velištak - život naselja kasnog neolitika“ Muzej grada Šibenika predstavio je arheološke nalaze u Velimskom polju, nedaleko grada Vodica. Istraživanja su započeta 2007. g. u organizaciji Muzeja grada Šibenika. Na Velištaku su sačuvani ostaci naselja iz početka kasnog neolitika. Naselje je osnovano nedugo nakon 5000. godine prije Krista kazao nam je Emil Podrug, viši kustos i autor izložbe, te dodao: „Radi se o ostacima naselja iz vremena kraj mlađeg kamenog doma, znači prije 7.000 godina. Posjetitelji mogu vidjeti kako su izgledale kuće, kako su izgledala naselja, kako je izgledao život u to doba, šta su ljudi izrađivali. Najviše je zastupljeno keramičko posuđe kao i druge izrađevine od pečene zemlje, gline, kamena, od životinjskih kostiju, školjaka.“
Naš sugovornik dodaje i to kako je Velištak prvo dosad sustavno istraživano naselje na otvorenome iz kasnog neolitika na području Dalmacije i najranije poznato nalazište hvarske kulture, te predstavlja značajan uvid u način života i materijalnu kulturu stanovnika tog prostora. Rezultati analiza životinjskih kostiju i karboniziranih biljnih sjemenki svjedoče o gospodarskim osnovama stanovništva Velištaka.
„Po kostima se može zaključiti da su najviše uzgajane ovce i koze, a u manjoj mjeri goveda i svinje. Plodno Velimsko polje pružalo je idealne uvjete za uzgoj žitarica, više vrsta pšenice i ječma, mahunarki i lana,“ kazao je Podrug.
Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, u svom obraćanju istaknuo je dobru suradnju s livanjskim muzejom, koja se prilično intenzivirala, te se nada da će to tako i ostati.
Muzej je za posjetitelje bio otvoren od 18 do 24 sata. U tom vremenu besplatno su mogli pogledati sve stalne muzejske postave i izložbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije