najveća kulturna smotra Posavine

Filmske radionice DHF-a Orašje kao festivalska uvertira za mlade filmaše

07.03.2023.
u 20:08

I ove je godine planirano da tijekom festivala na 28. Danima hrvatskog filma - Ivo Gregurević bude prikazan i film koji je stvoren u Orašju

Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević, najveća kulturna smotra Posavine, pa i regije, ove godine otvaraju svoje 28. poglavlje. Hrvatska matica iseljenika Zagreb potvrđeni je prijatelj filmskog festivala u Orašju i ideje velikog Ive Gregurevića da u malom Orašju pokrene veliki festival, piše Večernji list BiH.

U početku su bila skromna očekivanja, no, kako je festival rastao, tako je i njegova veličina dosegnula respektabilnost filmskog događaja za cijelu regiju. HMI je na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti, filmskog festivala Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević, osmislio još prije tri godine filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina. Okuplja ih kako bi se uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića upravo u Orašju, u festivalsko vrijeme, održala filmska radionica koja će mladim budućim filmašima i zaljubljenicima u film te onima koji se namjeravaju baviti bilo kakvom filmskom djelatnosti pružiti mogućnost uvođenja u proces stvaranja filma.

Četvrta filmska radionica

I ove je godine planirano da tijekom festivala na 28. Danima hrvatskog filma - Ivo Gregurević bude prikazan i film koji je stvoren u Orašju. Bit će to svojevrsna promocija rada mladih filmaša koji će tako četvrtu godinu zaredom u Orašju učiti tajne stvaranja filma - od teorijskih predavanja o filmu do osmišljavanja ideje i pripreme rada na scenariju, pisanja i formatiranja scenarija, podjele uloga, glumačkih proba, snimanja uvježbanog pa sve do finalizacije i montaže snimljenog materijala i konačnog produkta njihova rada - prikazivanja filma na festivalu. Ravnatelj HMI-ja Zagreb Mijo Marić neskriveno sa simpatijama prema festivalu u Orašju podupire projekt i ističe:

- Želja nam je okupiti Hrvate iz različitih dijelova svijeta, upoznati ih s hrvatskom kinematografijom uz upoznavanje kulturnih i prirodnih znamenitosti oraške Posavine te ostvarivanje važnih kontakata kao preduvjeta budućih zajedničkih projekata.

- Kako bismo oplemenili program filmskog festivala u Orašju, osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH, hrvatskih manjinskih zajednica i iseljeništva. Mladi će dobili priliku na filmskom setu raditi s profesionalnim akademskim redateljem Ivanom Mokrovićem. Ukratko, filmska radionica počinje prije otvaranja 28. Dana hrvatskog filma - Ivo Gregurević u Orašju 26. kolovoza 2023. godine. Posljednjeg dana radionice prikazat će se i film sudionika - objašnjava Nives Antoljak, koordinatorica projekta uime HMI-ja Zagreb, dodajući kako će polaznici biti upoznati i aktivno uključeni u sve dijelove procesa.

28. festival

Filmska radionica u Orašju bit će održana u trajanju od sedam dana, od 25. do 31. kolovoza 2023. godine. Podsjećamo, svoj prvi filmski uradak mladi filmaši su nazvali "Bobi u 3 ujutro", drugi je nosio ime "Hotel Romantique", treći "Patnje profesora Machenhauera", a vjerujemo da ni četvrti neće ostaviti festivalsku publiku ravnodušnom.

- Oraški filmski festival ili, bolje rečeno, Ivin festival, traje i nakon Ive, što dovoljno govori o kakvom je projektu riječ, a koji je mnogo više od uobičajenog odrađivanja nekog posla. Ovdje su uspomene na našeg Ivu, njegov veličanstveni rad i njegovo impozantno djelo. Filmska radionica za mlade nije samo učenje već, uz poznatu posavsku gostoljubivost uvezanu s upoznavanjem kulturnih i prirodnih znamenitosti Posavine, čini taj projekt iznimno atraktivnim i primamljivim za mlade, a istodobno i korisnim za njihovo usmjeravanje na bavljenje filmskom umjetnošću. Stoga, vjerujem, i ove godine imat ćemo bar 20-ak polaznika. Očekujemo zaljubljenike u filmsku umjetnost, mlade koji se žele educirati o svijetu filma, ali i one koji će možda ići na daljnje školovanje vezano uz filmsku umjetnost. Pridružite nam se i ove godine u Orašju - "Maloj Puli" - pozivaju Antoljak i Mokrović.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije