Emir Hadžihafizbegović

Film "Takva su pravila" mi je možda najteži u karijeri

Emir Hadžihafizbegović
16.08.2015.
u 13:43

Glumac smatra da su filmom "Takva su pravila" ispunili oba zadatka umjetnosti od antičke Grčke do danas - a to je da umjetnost otvara probleme i popravlja ljude

Hrvatski film "Takva su pravila" reditelja Ognjena Sviličića u kojem su glavne uloge ostvarili bh. glumci Emir Hadžihafizbegović i Jasna Žalica, večeras će prvi put biti prikazan pred sarajevskom publikom u Ljetnom kinu HT Eronet u okviru 21. Sarajevo Film Festivala, gotovo godinu dana nakon premijere u Veneciji.  
 
Tim povodom glumac Emir Hadžihafizbegović u razgovoru za Fenu promišlja o značaju ovog ostvarenja koje se bavi maloljetničkom delikvencijom, pripremama za ulogu oca djeteta koje u Zagrebu bude nedužno ubijeno, radu s rediteljem Sviličićem te novim projektima. 
 
Podvlači kako je riječ o filmu koji je napravio svojevrstan "potres" na svjetskim festivalima, osvojivši sedam grand prixa u Italiji, Švedskoj, Njemačkoj, Bjelorusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Smatra da je to značajno ostvarenje koje ne pravi stotine tisuća karata na kasama, ali je izuzetno važno iz niza raznih konstalacija. 
 
- Film govori o toj iracionalnoj i neobjašnjivoj agresiji mladih ljudi, tom neobjašnjivom bijesu i bizarnosti takve smrti mog filmskog djeteta. Lajtmotiv za priču je bilo ubojstvo dječaka Luke Rica u Zagrebu, dok je u Sarajevu to smrt Denisa Mrnjavca. To su neka opća mjesta jedne iracionalne agresije u vezi koje se naša društva moraju uozbiljiti i vidjeti kako dalje, kazao je on.
 
Naglašava kako se za ovu ulogu dugo pripremao, te da mu je to možda najteži film u karijeri. Ističe kako je neizostavno da misao u igranju uloge oca ode po automatizmu na sopstvenu djecu. Kada je film snimao prije dvije godine, njegov je sin imao 22 godine, a kćerka 18. 
 
- To je ta neka tinejdžerska generacija. I bez obzira što si ti dio iluzuije i znaš da iza kamere stoji 50-ak ljudi, kada snimaš scenu na patologiji u Zagrebu i prepoznaješ svoje filmsko dijete koje je nakon kome izgubilo život, onda se zapravo iluzija i život surovo sudaraju. Tajna našeg glumačkog posla je upravo u tome - da iluziju i stvarni život nekako spojimo i to prebacimo preko te rampe našim konzumentima u kazalištu i kinu, smatra on. 
 
Hadžihafizbegović navodi da su u Hrvatskoj imali projekcije ovog filma po srednjim školama, gdje je imao priliku razgovarati s mladima i steći uvid u njihova razmišljanja o vremenu u kojem žive. Kao impresija mu je, kazao je, ostalo da je smanjena komunikacija između roditelja i djece, kao i ona između škole, odnosno obrazovnog sustava i djece uveliko determinirala jednu vrstu mentalnog sklopa koji je spreman za takvu neobjašnjivu agresiju. 
 
- Kada bih tražio neki izlaz iz toga ili kada bih mogao kao pojedinac utjecati promišljajući što je to što bi moglo promijeniti takvu neobjašnjivu destrukciju - to bi bio razgovor. S nekima od te djece sam imao višesatne razgovare nakon projekcija, gdje vidite kako oni otkravljuju i kako im radi neka emocija, te koliko su svjesni besmisla u kojem žive, istaknuo je. 
 
Hadžihafizbegović je mišljenja da živimo izvjestan "zombi ambijent". Posebno je akcentirao televizijske programe za koje smatra da uveliko imaju utjecaj na stvaranje neobjašnjive agresije kod mladih. Prisjeća se da je sam odrastao uz filmove "Lesi se vraća kući" ili "Šampion", uz diznijeve crtiće ili knjige Mate Lovraka i Branka Čopića. Podvlači da kada spominje ta vremena ne govori ni o kakvoj ideologiji, već o sustavu vrijednosti koji je postojao i dobro promišljenoj medijskoj komunikaciji usmjerenoj ka mladima. 
 
Ovaj glumac smatra da su filmom "Takva su pravila" ispunili oba zadatka umjetnosti od antičke Grčke do danas - a to je da umjetnost otvara probleme i popravlja ljude. Ovaj film je, kazao je, otvorio mnoge probleme i čini mu se da ljudi nakon njega izađu nasekirani ali bolji, jer ova priča tjera na razmišljanje. 
 
- Ako umjetnost taj jedan zadatak ispuni pa otvori problem, već je pobijedila, ako još popravi ljude onda je trijumfirala. Mislim da smo mi trijumfirali s ovim filmom. Neobično sam uzbuđen u pozitivnom smislu čekajući reakciju sarajevske publike koja zna što je dobar film, scenarij, režija ili gluma i odgovorno je pokloniti se takvoj publici, podvukao je.
 
Kada je riječ o novim projektima, u prosincu bi trebalo početi snimanje novog bh. filma "Žaba" u režiji Elmira Jukića koji je režirao i istoimenu kultnu predstavu. Navodi da su čekali tri godine da počne realizacija tog projekta, temeljenog na predstavi koju su odigrali 250 puta za sedam godina. Scenarij za film su radili Elmir Jukić i Pjer Žalica, dok će uloge ostvariti glumci iz predstave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?