Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Europski i američki apstrak­tni ekspresionizam hrabro spojen s tradicijskim načinom rada

01. prosinca 2016. u 11:00 0 komentara 78 prikaza
BiH,29.11.16.Mostar,Galerija Al, ​ak. slikara Tonka Smokvine Nemir otvaranje, Photo:Stojan Lasic

Izložba 28 radova suvremene apstrakcije 36-godišnjega hrvatskog akademskog slikara iz Dubrovnika Tonka Smokvine, uokvirenih pod imenom “Nemir”, otvorena je u mostarskoj Galeriji Aluminij. Prije Mostara, izložba je gostovala u Dubrovniku, Metkoviću i u Zagrebu. U Salonu 1 Galerije Aluminij ostat će otvorena za besplatno razgledanje do 15. prosinca, a sljedeće godine putuje i u Vukovar.

Izložbu je otvorenom proglasio direktor Galerije Aluminij Darko Juka, a povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman je stvaranje Tonka Smokvine ocijenio uspješnim spojem suvremenosti i tradicije.

- Smokvina je slikar sklon eksperi­mentiranju s bojom, zapravo sklon raščlambi svjetla i njegovih mijena, i vehementnoj gestualnosti te ekspresionističkomu tretmanu forme kojima je, uspješno povezujući suvremenost s tradicijom, otvorio put prema vlastitosti. Njegov forte odnos je prema boji i pot­puna sloboda u izrijeku. U izboru načina rada blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskoga i američkoga apstrak­tnoga ekspresionizma koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stilizira­nom figurativnošću forme: predmetnost koju slika ona je koju gleda – ocijenio je dr. Karaman, dometnuvši kako je slikarstvo Tonka Smokvine uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama oboje­no i nadasve asocijativno. Karamanov mlađi kolega Marin Ivanović postav “Nemir” nazvao je suvremenom apstrakcijom, promišljenom, s jasnim osjećajem za boju i prostor, istaknuvši kako je Tonko zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji svojega slikarskog bića. Ovaj ciklus se tijekom gotovo tri godine nastajanja i nadopunjavanja mije­njao.

Tonko Smokvina rođen je 1980. Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Ko­kota. Član je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je dosad na 16 samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.