BKC Sarajevo

Dvije umjetnosti u jednom događaju

28.11.2016.
u 09:00

Bosanski kulturni centar (BKC) u Sarajevu u jednoj je večeri stopio dvije umjetnosti - slikarstvo i glazbu. Uz otvorenje izložbe radova nastalih kroz rad Međunarodne likovne kolonije u Srebrenici, večer je bila ispunjena prekrasnim notama benda Alfa. Izložbu je predstavila Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti. - Uz molitvu za duhovnu i materijalnu obnovu u Srebrenici, na svoj način započela je realizacija ideje i izgradnje Centra za dijalog, mir i pomirenje. Srebrenica je naša kolijevka i tamo su naši korijeni, a sedamstoljetna prisutnost na ovim prostorima samo je znak vjere u Boga i vjernosti Bosni, kazala je Mutapčić. O umjetnosti je na poseban način govorio akademik fra Petar Perica Vidić te je sa zahvalnošću svim umjetnicima u BKC-u proglasio izložbu otvorenom.

Franjevci šire mir i dobro

- Više od 7 stoljeća naši franjevci šire mir i dobro, istodobno dijeleći sudbinu ove zemlje. U vremeplovu između sadašnjosti , prošlosti i budućnosti, franjevačko djelovanje i zalaganje uvelike je doprinijelo prikupljanju, proučavanju, prezentiranju artefakata i dokumenata, a sve to u korist kulture suživota i radi ohrabrenja da ljudi što bolje upoznaju, zavole i cijene vlastitu baštinu. A prijateljstva franjevaca i umjetnika urodila su vrlo značajnim plodovima za obogaćenje naše baštine i likovne produkcije jer su stimulirali rad umjetnika i nastanak brojnih djela sakralne umjetnosti u BiH, kazao je fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik - Srebrenica, organizator okupljanja umjetnika u Srebrenici i Sarajevu.

Centar za dijalog

Dio večeri bio je ispunjen ugodnom glazbom koju je interpretirao bend Alfa promovirajući svoj zadnji album “Pjesma za mir”. Album od 12 numera kompilacija je rada nekoliko duhovnih skupina, izbor najslušanijih pjesama i nekoliko autorskih pjesama fra Jose Oršolića, osnivača grupe Alfa. Članovi benda oduševili su posjetitelje nastupom, tako da se i akademski slikar fra Petar Perica Vidić prilikom otvaranja izložbe nasmijao i rekao da zapravo ne zna koja je umjetnost veća - slikarstvo ili glazba. -Posebno mi se svidio tekst pojedinih pjesama koje ističu vrijednost nekih moralnih načela. Drugi dio večeri u znaku 1. međunarodne likovne kolonije “Srebrenica 2016.” ostavio je na mene jak dojam, osobito slike sa sakralnim temama. Iako smo uživali u obje umjetnosti, najvažnija je poruka skupa - poticanje na dijalog, suradnju i mir s drugim religijama, kazao je fra Ivan Stanić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?