sarajevo

Dunović otvorio VIVA film festival

VIVA film Festival
01.06.2016.
u 19:53

Središnja manifestacija Festivala je u Sarajevu, a festivalske projekcije uporedo će biti održavane u Kaknju, Varešu, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Mostaru, Lukavcu i Puračiću

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović otvorio je u Sarajevu drugi festival dokumentarnog, religijskog, ekološkog i turističkog filma - VIVA film festival.  

Festival, kako je kazao Dunović, ima mnogo veći značaj od onoga kulturološkog i umjetničkog iz prostog razloga što obrađuje oblasti ekologije, turizma, religiju i omladinski program.

- Smatram da su to oblasti u kojima cijela BiH, a samim tim i Federacija BiH može ići naprijed i ponuditi mnogo više - izjavio je Dunović.  
VIVA film Festival, među ostalim, ima punu podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta. Dunović je izrazio nadu da će ovo ministarstvo i u narednom razdoblju prepoznati značaj ovog festivala, kao i drugih sličnih manifestacija. 

Središnja manifestacija Festivala je u Sarajevu, a festivalske projekcije uporedo će biti održavane u Kaknju, Varešu, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Mostaru, Lukavcu i Puračiću.

Ove godine gosti festivala koji dolaze iz Italije, Grčke, Francuske, Španjolske, Rumunije, Irana i zemalja regije u okviru pratećeg programa Festivala posjetit će četiri festivalska centra Kakanj, Vareš, Ljubuški i Mostar, a tom prilikom pored upoznavanja s ekološkim i turističkim potencijalima kao i religijskim znamenitostima bit će održana tri okrugla stola u Kaknju o temi industrija i ekologija, u Ljubuškom o temi filma i turizma i u Sarajevu film i religija.

VIVA Festival je nastao na inicijativu članova Udruženja VIVA iz Sarajeva čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost, na čelu s umjetničkim direktorom Ratkom Orozovićem, sarajevskim filmskim i kazališnim režiserom.

Orozović je ranije kazao je da je cilj Festivala da se ljudi međusobno povežu, te da VIVA film Festival bude simbol zajedničkog života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije