Sjećanje na Umjetnika

Druga obljetnica smrti Frane Primorca

29.12.2017.
u 10:00

U sklopu tradicionalne kulturno-duhovne manifestacije “Božić s Maticom u Brotnju”, Ogranak Matice hrvatske Čitluk je na dostojan način obilježio drugu godišnjicu smrti Frane Primorca Umjetnika, prvog akademskog slikara u Brotnju, koji je iznenada preminuo 27. prosinca 2015. godine od posljedica srčanog udara.

Prijatelji i kolege

Uz članove obitelji pokojnoga Frane, evociranju uspomena na pokojnog Umjetnika nazočili su brojni njegovi prijatelji i likovni umjetnici te njegovi poštovatelji iz Brotnja i Hercegovine.

Nakon svete mise zadušnice za pokojnog Umjetnika, u Galeriju Kluba Matice hrvatske Čitluk, njemu u spomen, Franin brat Josip Primorac otvorio je izložbu slika “Moja Hercegovina” poznatog ljubuškoga slikara i dugogodišnjeg Franina prijatelja Ivana Hercega.

Obraćajući se nazočnima, Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, kazao je kako je to prigoda za prisjećanje na lik i umjetničko stvaralaštvo pokojnoga Frane Primorca, dodao kako će OMG Čitluk nastaviti tradiciju otvaranja izložbi umjetničkih radova Franinih prijatelja za svaku sljedeću obljetnicu njegove smrti te istaknuo kako će već za treću obljetnicu Umjetnikove smrti biti objavljena monografija posvećena pokojnom Frani Primorcu.

Inače, o Hercegovoj izložbi “Moja Hercegovina”, na kojoj su izložene dvadeset i tri prekrasne slike rađene u tehnici akrilika na platnu s motivima iz Hercegovine i autorova zavičaja, nadahnuto je govorio književnik i novinar Dušan Musa koji je, uz ostalo, tom prigodom kazao:

- Hercegova izložba “Moja Hercegovina” jedna je lijepa osjećajna konstrukcija koja odražava stav autora prema zavičaju, regiji, zemlji, već kako tko hoće, u kojem je rođen i živi. Autor, kojemu je ovo 15. samostalna izložba, odlučio se na jedan topao i iskren naziv koji ne ostavlja nikakvu dvojbu - “Moja Hercegovina”, asocijacija je odmah “Moja majka”. Samim nazivom cijela priča je završena - riječ je o vezi bez ograda i granica, reklo bi se, pupčanoj vrpci između autora i zavičaja... U približno trećini radova, storija “Moja Hercegovina” ispričana je spojem autora i prirode. Po mojem skromnom sudu, rapsodije i šipci su vrhunski dometi ove izložbe.

Rapsodija i šipci

Kažimo kako su svojim nastupom u glazbenom dijelu programa taj kulturni događaj uljepšali učenici Osnovne glazbene škole “Brotnjo”.

Nakon izložbe, evociranje uspomena na pokojnog Franu Primorca nastavljeno je u hotelu 
Brotnjo. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije