Osvrt na festival

"Dragi Bože, i kad smo u krivu, ne diraj nam dvoranu ni Ivu"

orasjepovijest3_nnn_bih_07092015
08.09.2015.
u 06:30

Festival u Orašju je tijekom 20 godina postao jedan od najznačajnijih hrvatskih kulturnih projekata u BiH

Davne 1995. godine naš veliki glumac Ivo Gregurević došao je na ideju da u svoj ratom razoreni rodni kraj unese dašak kulture i životnog optimizma.

Poslijeratna terapija

Kao terapiju za liječenje ratnih rana i trauma primijenio je prikazivanje filmova. I za veliko čudo, u tada devastiranoj dvorani, na našu sreću ostalo je neoštećeno platno.

U Orašje su pored filmova počeli pristizati i prvi gosti: glumci i redatelji, njih nekolicina. Obnovom i gradnjom hotela, motela, uređenjem kinodvorane i drugih važnih sadržaja, rodila se ideja o filmskom festivalu.

I, tako je počelo.

Uz veliko razumijevanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske, redatelja, producenata i pomoći Hrvatske matice iseljenika (HMI), filmovi s pulskog festivala počeli su se seliti u Orašje. Naravno s njima je pristizao i puno veći broj glumaca, filmskih djelatnika i visokih uzvanika.

No, nije se stalo na tome. Posljednjih deset godina na festivalu u Orašju prikazuje se i jedan od najnovijih filmova iz bosanskohercegovačke kinematografije, a ove jubilarne 20. obljetnice u program je uvršten po jedan film iz Srbije i Slovenije, pa je festival postao međunarodni.

I da skratimo priču, Dani hrvatskog filma u Orašju su tijekom 20 godina postali jedan od najznačajnijih hrvatskih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini, prepoznat i u široj regiji kako kroz medijsko praćenje tako i dolaskom gostiju iz susjednih država.

Čak ni velika poplava nije prošle godine potopila festival. Mnogi od gostiju svojim dolaskom su željeli Posavljacima dati potporu u tim dramatičnim trenucima.

Ove godine ponovno su gosti, ali, nažalost, sprženog posavskog kraja.

Što ne uništi poplava, uništi suša. Ali, to su samo materijalne katastrofe, a mi smo i dalje mentalno stabilni, maštoviti, kreativni i nadasve duhoviti.

Poplava pa suša

Eto na primjer, drevnu izreku "Poslije kiše dolazi sunce" zamijenili smo novom - "Poslije poplave dolazi suša". Mnogi nas žale, a nemaju pojma koliko smo sretni. Da, dobro ste čuli...

Uvijek ima gore od goreg. Pa, što mislite da nas je zadesio potres i srušio ovu dvoranu. A, kad nemaš kinodvoranu, onda nemaš ni festival. A, kad nemaš festivala, onda nemaš ni važne goste i divnu publiku. A, kad nemaš ovako važne goste, onda te nitko ne primjećuje i ne čuje za tebe. A, kad te nitko ne primjećuje i ne čuje za tebe, to je kao da ne postojiš. Kud ćeš gore.

Valjda neće potres?!

Zato, i staro i mlado u posavskom kraju moli:

"Dragi Bože, i kad smo u krivu, ne diraj nam dvoranu ni Ivu."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?