Filmska radionica u Orašju ususret 27. Danima hrvatskog filma - Ivo Gregurević

Cilj je mlade uvesti u male tajne velikih majstora filma koji će kroz radionicu stvoriti i treći film

16.06.2022.
u 21:05

Ove godine filmski festival u Orašju “Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević”, najveća kulturna smotra Posavine, pa i regije, otvara svoje 27. poglavlje. Hrvatska matica iseljenika organiziranjem Filmske radionice u Orašju potvrdila se istinskim prijateljem filmskog festivala u Orašju, piše Večernji list BiH. 

Treća radionica

To je njezin novi projekt u partnerstvu s Centrom za kulturu Orašje koji pokazuje da se i u doba koje nam nosi nove izazove, mogu odvijati kvalitetni programi proširenja filmskih sadržaja festivala u Orašju. HMI na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti, filmskog festivala “Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević”, osmislila je filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina. Okuplja ih kako bi uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića, upravo u Orašju u festivalsko vrijeme, održala filmsku radionicu u cilju da mladim filmašima i zaljubljenicima u film pruži mogućnost da se uvedu u proces stvaranja filma. Planirano je da posljednji dan rada radionice na 27. Danima hrvatskog filma - Ivo Gregurević bude prikazan i film njezinih sudionika. Bit će to svojevrsna promocija rada mladih filmaša koji već treću godinu u Orašju uče tajne stvaranja filma od teorijskih predavanja o filmu, do osmišljavanja ideje i pripreme rada na scenariju, pisanja i formatiranja scenarija, podjele uloga, glumačkih proba, snimanja uvježbanog, pa sve do finalizacije i montaže snimljenog materijala do konačnog produkta njihova rada - prikazivanja filma na festivalu. - Želja nam je - ističe Nives Antoljak, koordinatorica projekta uime HMI Zagreb - okupiti Hrvate iz različitih dijelova svijeta, upoznati ih s hrvatskom kinematografijom.

27 film fest

Filmska radionica u Orašju bit će održana u trajanju od pet dana, od 25. do 30. kolovoza 2022. godine.

Podsjećamo, svoj prvi filmski uradak mladi filmaši nazvali su “Bobi u 3 ujutro”, drugi je nosio ime “Hotel Romantique”, a kako će se zvati treći film, to će se znati tek nakon početka filmskog rada. Redatelj Mokrović potvrđuje nam da su mladi filmaši kroz dvije godine rada u Orašju potvrdili koliko zapravo imaju talenta, samo im treba stvoriti okvir za rad i njihovu kreativnost. Upravo taj okvir filmskom radionicom stvara HMI.

- Očekujemo zaljubljenike u filmsku umjetnost, mlade koji se žele educirati o svijetu filma, ali i one koji će možda ići na daljnje školovanje vezano za filmsku umjetnost - neka nam se i ove godine pridruže u Orašju - Maloj Puli - pozivaju Antoljak i Mokrović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije