sukcesija

BiH dobila 75 umjetnina svojih slavnih slikara

14.03.2019.
u 13:47

U procesu raspodjele imovine bivše SFRJ, zemlje nastale njezinim raspadom međusobno su podijelile i umjetnine koje su zatečene u diplomatskim predstavništvima po svijetu.

Od Berbera do Laha

Kako je za Avaz potvrdio Adnan Hadžikapetanović, tajnik Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Bosna i Hercegovina dobila je 75 umjetničkih djela čija je ukupna vrijednost procijenjena na 284.350 KM.

Među slikama koje su postale vlasništvo BiH najviše je ulja na platnu, i to 32, zatim 15 grafika, ulja na drvu, akvarela te ostalih tehnika slikanja. Umjetnine su postale vlasništvo BiH, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, a radi se o djelima Mersada Berbera, Ljube Laha, Voje Dimitrijevića, Envera Krupića, Kemala Širbegovića, Marija Mikulića, Vladimira Vujnovića, Hakije Kulenovića, Milorada Ćorovića, Seida Hasanefendića, Josipa Granića, Ismeta Mujezinovića, Rizaha Štetića... Bosni i Hercegovini pripalo je i nekoliko umjetničkih slika nepoznatih autora, a zanimljivo je da je većina slikara rođena u BiH. Mnogi od njih više nisu među živima. Nije poznato je li se pri sukcesiji vodilo računa o tome da se umjetnička djela vraćaju u zemlje odakle su podrijetlom oni koji su ih stvorili. Kako kaže Hadžikapetanović, prema planovima MVP-a, ta će djela biti smještena u bh. diplomatsko-konzularna predstavništva, a prije toga namjera je da 75 djela prvo bude pokazano i široj javnosti na izložbi u Sarajevu.

Izložba u Sarajevu

Najskuplja slika, ulje na platnu “Pale – Sarajevo” Voje Dimitrijevića, procijenjena je na 30.000 maraka i najskuplje je djelo od svih koja su pripala Bosni i Hercegovini. Ta je slika bila u Veleposlanstvu bivše SFRJ u Pekingu u Kini. Druga najskuplja slika koju je BiH dobila je također ulje na platnu - “Pobuna” umjetnika Ismeta Mujezinovića. Procijenjena je na 28.000 KM i godinama je bila u Veleposlanstvu bivše države u glavnom gradu Danske Kopenhagenu.

Među skupljim djelima su i “Mrtva priroda”, ulje na platnu Rizaha Štetića, vrijedna 20.000 KM, “Noć - Stari grad Rovinj”, također Voje Dimitrijevića, vrijedna 18.000 maraka.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?