IV. dani čipkarstva BiH

Bh. čipkarstvo uz bok svjetskom

12.06.2016.
u 08:00

U Karmelu sv. Ilije Udruga za očuvanje i promociju tradicijske kulture u BiH “Stećak” i Samostan - duhovni centar “Karmel sv. Ilije” na Buškome jezeru, organizirali su Četvrte dane čipkarstva BiH “Dijalog žena ispričan nitima” na kojima su sudjelovale čipkarice iz BiH i Hrvatske.

Čipka opet u modi

Iz BiH su ljepota čipkarstva, kao tradicijske kulture, predstavile čipkarice Udruge “Unikat” iz Banje Luke, Edina Brka, jedna od najboljih suvremenih čipkarica kerane čipke u BiH, i članice KUD-a “Ravnica” Oštra Luka - Bok kao predstavnice hrvatskog čipkarstva necane čipke koja se do danas sačuvana kao tehnika u nekoliko sela u okolici Orašja. Federalna ministrica kulture Zora Dujmović podržala je ovaj projekt i svojim dolaskom pokazala potrebu očuvanja ove iznimno značajne tradicijske kulture koja je još uvijek malo poznata u bh. i općoj javnosti, ali i u znanstvenoj, pa je ovo bila odlična prigoda da se podigne svijest o važnosti očuvanja i razvijanja čipkarskih tehnika u BiH.

Ono što je specifičnost ovogodišnjih događanja je činjenica što su bh. čipke stavljene u europski kontekst. Osim što su predstavljene čipke iz BiH i Hrvatske (Lepoglava, Pag i Hvar) koje su na reprezentativnoj listi UNESCO-ove kulturne baštine, također su tu bile i čipke iz drugih zemalja Europe (Slovenija, Njemačka, Engleska, Belgija, Malta, Španjolska, Cipar, Mađarska, Poljska, Austrija, Irska). Pokazalo se kako je bh. čipkarstvo na istoj razini kao što su i čipkarske tehnike koje su već dugo na UNESCO-ovu popisu. Čipkarstvo je danas u svijetu, a osobito u EU, kulturni, ali i moderni trend. Čipka je ponovno u modi i sve više nalazi svoju promociju u primjeni čipkarskih tehnika koje doživljavaju revoluciju u smislu promjene funkcionalnosti. Danas je nakit od čipke nešto što je postalo na osobit način popularno u svijetu.

U Hrvatskoj se razvilo u jedan brend primjene čipke u suvremenom odijevanju.

- Problem je u BiH što nemamo znanstvenih radova o tome, tek nekoliko događanja lokalnog karaktera, iako je čipkarsko umijeće jedan od važnih elemenata kulture. Također naglašavam ime ovog događaja “Dijalog žena ispričan nitima” jer žene iz BiH izmjenjuju svoja iskustva, uče razne tehnike rada i kroz taj oblik suradnje promoviraju uopće čipkarstvo kao tradicijsku kulturu, ali i kulturni brend, ističe o. Zvonko, idejni začetnik ovakvih i sličnih projekata kojima se čuva kulturna baština.

Posebnost posavske čipke

- Ljubav je potreba da se ukaže na vrijednost čipkarstva jer kad vidite umjetničko djelo koje je napravljeno rukama naših žena kroz čije niti prolaze posebne priče - to je jedinstvena ljepota. Kada, primjerice, uzmete necanu čipku Luce Šošić iz Oštre Luke od 1,5 m, vidite raskoš talenta, onda se tomu divite jer to traži duh u kojem je sve što je poznato ugrađeno, a opet, svaki novi rad je nova neispričana priča.

To što izađe ispod tih ruku i srca je vrijednost koju treba pokazati drugima i koju svijet treba vidjeti. Tu vidim zadaću udruge “Stećak” i svoju osobnu zadaću, pokazati svijetu na vrijednost i važnost bh. čipkarstva, kazao nam je o. Zvonko Martić, prior Samostana “Karmel sv. Ilije”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije