Osnovana nova akademija na Balkanu

Balkanska akademija umjetnosti i službeno započela s radom

21.02.2018.
u 10:00

“Nikada više doktora i akademika, a manje rezultata”, izjavio je nedavno akademik Muhamed Filipović aludirajući na inflaciju akademskih titula i institucija na ovom prostoru. Je li akademik u pravu ili ne, prosudite sami, ali je činjenica da je pojavom novih visokoškolskih institucija i akademija akademska zajednica dobro devalvirala.

Četiri u BiH

Nakon raspada bivše Jugoslavije, svaka od republika osnovala je zasebnu akademiju znanosti i umjetnosti (ovisno kako se u kojoj zemlji zove), pa samo u Bosni i Hercegovini imamo čak četiri akademije (uz onu “krovnu” BiH, i hrvatsku, bošnjačku i srpsku ponaosob), a od siječnja ove godine službeno je s radom otpočela i Balkanska akademija umjetnosti.

Formalno je osnovana potkraj prošle godine u Bukureštu pod nazivom Academia Balkanica Europeana, a pod sloganom “Balkan je srce Europe”.

Riječ je o kulturnoj instituciji koja, kako iz nje poručuju, tretira Balkan kao sastavni dio zajedničke europske civilizacije. Javila se iz potrebe da manje zemlje, preciznije zemlje jugoistočne Europe, preuzmu inicijativu za kulturološko buđenje Europe. Akademija će u svom članstvu imati ograničen broj od 35 umjetnika iz deset zemalja Balkana: Rumunjske, Grčke, Bugarske, Turske, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i s Kosova. Do sada su za redovite članove izabrani: Rumunjska – pjesnikinja Ana Blandiana, kazališni kritičar, teoretičar i profesor Žorž Bani, dramski, prozni pisac i pjesnik Matej Višnjek; Turska – pisac Nedim Gursel, vizualni umjetnik Bedri Baykam, Gül İrepoğlu, prof. Akademije primijenjenih umjetnosti; Albanija – pisac Bashkim Shehu, redatelj Kujtim Çashku, skladatelj etnomuzikolog i profesor Vasil Tole.

Redoviti članovi

Iz BiH članovi Akademije su – pisac i redatelj Gradimir Gojer, redateljica Jasmila Žbanić i vizualna umjetnica i dekanica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Marina Finci. Iz Bugarske su – pisci Alek Popov i Hristo Bojčev, vizualna umjetnica Delija Čauševa, redateljica Elena Panajotova; Srbija – pisac i izdavač Vladislav Bajac, redatelj i vizualni umjetnik Slobodan Šijan i skladateljica Isidora Žebeljan. Među ostalim redovitim članovima nalazi se i crnogorski redatelj i profesor Branislav Mićunović .•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije