Nagrađeni sarajevski pisac

Aleksandar Hemon: Birao sam da budem most, a ne taraba

02.03.2017.
u 07:00

Sarajevski pisac s adresom u Chicagu Aleksandar Hemon za usmenu povijest o bosanskohercegovačkim izbjeglicama pod nazivom “How Did You Get Here?: Tales of Displacement” dobio je glavnu književnu nagradu američkog PEN centra, čija tradicija seže u daleku 1963. godinu.

Izvrstan rad

U obrazloženju nagrade, koja će laureatu biti uručena 27. ožujka tekuće godine u New Yorku, Andrej Solomon, predsjednik PEN centra Amerika, rekao je kako Hemonovo djelo u potpunosti odgovara onome što institucija na čijem je čelu propagira nasuprot globalne i nacionalnih politika kakve su trenutačno na snazi u svijetu, a to je humanost u koherentnom dijalogu.

“Nastavljamo podržavati mjesto koje humanost ima u koherentnom dijalogu. Mnogi dobitnici ovogodišnjih nagrada istraživali su društvene teme koje su na vrhu naše nacionalne svijesti”, stoji u priopćenju Solomona koji je dodao kako je ovogodišnja PEN-ova nagrada dodijeljena za izvrstan književni rad i različitost pisanja njihovih kreatora.

Uz Hemona, priznanje američkog PEN-a dobila je i prozaistkinja Helen Ojejemi za debitantsku zbirku priča “What is Not Yours, Is Not Yours”, dok će imena ostalih dobitnika biti poznata na dan dodjele nagrade.

Aleksandar Hemon, pisac, esejist, kolumnist i sveučilišni profesor, ovom nagradom potvrdio je još jednom koliku vrijednost njegovo djelo ima u suvremenoj književnosti, koju ovaj pisac u svom slučaju ne veže ni uz američki, ni uz bh., već uz globalni diskurs. Pišući na engleskom i materinskom jeziku, razumljivo je, najčešća novinarska pitanja za ovog pisca su kako se snalazi i balansira između dviju kultura.

“Moja pozicija nije definirana nacionalnim kulturnim sustavima koji vole imati čvrste i nepremostive granice. Ja sam između kultura, što nije prazan prostor, nego prostor preklapanja, gdje se događaju čudne i nepredvidive stvari, gdje se miješaju udaljena iskustva i stvaraju novi, fluidniji identiteti”, riječi su Aleksandra Hemona dopunjene mišlju da njegova odgovornost nije odgovornost nacionalnog književnika, nego odgovornost javne osobe koja sudjeluje u demokratskoj, nehijerarhijskoj razmjeni mišljenja i informacija.

Profesionalni pisac

“Kao profesionalni pisac mogu biti most između različitih kultura, dok bih kao nacionalni književnik bio samo taraba”, kazao je ranije Hemon koji od 1992. godine živi i stvara u SAD-u, prenose Nezavisne novine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije