MASOVNA GROBNICA

Krunica odala tajnu - među žrtvama su i dvojica fratara

grobnica
Zoran Grizelj
25.07.2010.
u 12:23

U masovnoj grobnici Tomića njiva u Ljubuškom, nakon šestog dana istraživanja, pronađeni ostaci franjevaca

U masovnoj grobnici Tomića njiva u središtu Ljubuškog, nedaleko od OŠ “Marko Marulić”, dosad je pronađen 21 kostur, među njima i dvojice franjevaca, priopćio nam je vicepostulator fra Miljenko Stojić nakon jučerašnjeg šestog dana istraživanja.

Dno grobnice

Time su se ostvarila predviđanja zasnovana na iskazima i svjedočenjima da bi među žrtvama mogli biti i ubijeni fratri, no nisu se ostvarila predviđanja o ukupnom broju ubijenih u grobnici jer se još nije došlo do dna grobnice i gotovo je sigurno da ih ima još. Zaključak o tome da je riječ o franjevcima temelji se na pronalasku dviju krunica uz dva kostura, a ima još pronađenih predmeta koji na to upućuju.

- Sa sigurnošću možemo potvrditi da se radi o dvojici fratara jer smo pronašli dvije franjevačke krunice, a njih civili nisu nosili, a da se radi o fratrima, dokaz bi mogla biti i tkanina koja jasno podsjeća na franjevačku odoru. Prema drugim pronađenim predmetima, jedan bi mogao biti fra Slobodan Lončar, a drugo tijelo bi moglo pripadati ili fra Paški Martincu ili fra Martinu Sopti. Da bi mogao biti fra Slobodan Lončar, znak su pronađene naočale kakve je on, prema fotografiji koju imamo, nosio, a o tome nam govore i svjedoci. No, ipak pravu i konačnu istinu ćemo saznati tek nakon DNK analize, objasnio je vicepostulator fra Miljenko Stojić. Pretpostavljalo se da je u grobnici 18 tijela, najviše 20, međutim, pokazuje se da ih je i više, a na to je upozoravao iskusni arheolog Tihomir Glavaš.

Ubijani iz puške

- Očito je tu bila neka jama, je li umjetna ili prirodna, nije poznato, i ispunjena je ljudskim kostima. Može se vidjeti da su ljudi dovođeni na rub jame s istočne strane i tu ubijani. Ubijani su iz dva kalibra oružja, standardne puške M48 i njemačke strojne puške. Gdje je kraj jame, to još ne možemo nazrijeti tako da će broj žrtava o kojem se govori, prema mojim pretpostavkama, biti nadmašen, kazao je Tihomir Glavaš.

U ekipi je forenzičarka iz Splita Marija Definis Gojanović, a pod njezinim stručnim vodstvom vade se i slažu u kutije pronađene kosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?