REAKCIJE

Kršenjem Ustava i zakona ugrožava se stabilnost BiH i regije

\'28.07.2010., Jesenice na Dolenjskem -  Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic sastao se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Zbogarom. Dvojica  mi
Željko Lukunić/PIXSELL
22.03.2011.
u 08:43

Jandroković je upoznao desetak veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja i SAD-a sa stanjem u BiH

Hrvatski je narod u BiH najmalobrojniji pa je time odgovornost druga dva naroda i međunarodne zajednice u sprečavanju njegove majorizacije veća. Formiranje vlasti kršenjem Ustava i zakona ne samo da ugrožava stabilnost BiH nego i cijele regije, čulo je jučer desetak veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja i SAD-a koje je u Zagrebu primio potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kako bi ih upoznao sa stajalištem Hrvatske vezanim uz BiH. Kako doznajemo, Jandroković je izrazio zabrinutost načinom formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH čime je prekršen Ustav i zakon Federacije te duh Daytona te ukazao na nedopustive pokušaje formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, odnosno kroz ignoriranje političke volje jednog od tri konstitutivnih naroda.

Upozorio je na nužnu provedbu procesa formiranja vlasti u skladu sa zakonom i Ustavom te institucionalnu ravnopravnost i vjerodostojnost na izborima potvrđenih predstavnika hrvatskog naroda u BiH te apelirao da se osigura neovisan rad Ustavnog suda, bez ikakvih pritisaka. Inače, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primili su prekjučer neočekivano predsjednike HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Božu Ljubića, koji su ih izvijestili o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kojoj su bošnjačke stranke SDP BiH i SDA prekršile Ustav i sve potpise te nezakonito izabrali izvršnu vlast u Federaciji BiH.

Ovaj susret protekao je uz izražavanje zabrinutosti službenog Zagreba koji je potpisnik Daytonskog sporazuma, ali su upućene vrlo jasne poruke domaćim političarima i međunarodnoj zajednici da se pri uspostavi vlasti mora poštovati Ustav, ali većinska volja Hrvata koji su na posljednjim izborima, u najvećem broju, glasovali za HDZ BiH i HDZ 1990.

Ključne riječi

Komentara 4

KI
kitikat
13:54 22.03.2011.

deytonskim sporazumom se dalo srbima RS kao kompenzacija za knin stim da hrvati u hercegovini nemogu dobiti vlastiti entitet,tako da je sada ovo suplja prica,ili druga opcija je novi rat

CI
cinbenik
18:41 22.03.2011.

Svatko racuna na svoj nacin,HDZe nije dobio 90% hrvatski glasova.Jandrokovic prica o postenju,a nalazi se u vladi koja je takodje sve samo nije legalna.Takodje nista nezna o kriminalnim radnjama stranke i tvrdi da to ima u opoziciji a ne u HDZeu.To moze pricati naivcima ili biracima koji su imali i imaju interes od takve vladavine.Postojili alternativa,obzirom da HDZeovi nisu u vlasti,kada ih nitko do sada mogao nagovoriti na komromis i priznavanje i drugima da su Hrvati ako nisu u HDZeovima.U slucaju ratne opcije sigurno je da bi Hrvti morali ratovati i izmedju sebe za dokazivanje pravog Hrvatstva pa tek onda protiv drugih,jer u proteklom ratu se dogodilo da su jedni druge izdali,prodali,opljackali omalovazili.......

PA
park
21:22 22.03.2011.

Stara narodna kaže : Pametan i od neprijatelja stvori prijatelja , a budala i od prijatelja dobije neprijatelja , a čini mi se da BH Hrvati rade upravo ovo drugo .... U ostalom pogledaj svoj dom anđele , vidjećeš ponižene i gladne , vidjećeš gole, bose i bolesne ......, pogledaj svoj dome Čoviću i Ljubiću !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?