sukob u siriji

Kršćani u Siriji ne znaju kome bi se priklonili u ovom ratu

Sirija (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
23.07.2012.
u 10:00

Boje se islamista jer vide što se događa u Egiptu, ali nisu previše skloni ni režimu jer ih vojska sve češće napada

Posljednjih mjeseci razdor u Siriji ne plamti samo među sunitima i alavitima nego i među kršćanima koji čine oko deset posto od 23 milijuna stanovnika ove zemlje. Iako su dosad bili relativno dobro zastupljeni u društvu, sirijski kršćani sve više podržavaju pobunjenike i Slobodnu sirijsku vojsku.

– General Rajiha, koji je poginuo u eksploziji bombe u srijedu, bio je kršćanin, ali vojska i prema nama počinje provoditi teror. Prije nekog vremena ubili su nam u Homsu i Basila Shehadeha, našeg poznatog redatelja, kršćanina. Vrijeme je da se odredimo za koju smo stranu, a to svakako nije strana diktature – kaže za The Economist sirijski kršćanin.

Islamska pravila

Ipak, polovica njihovih sunarodnjaka još nije potpuno uvjerena u to koliko bi pobjeda opozicije donijela dobra kršćanima u ovoj zemlji. Za Assadova režima kršćanska manjina činila je dobro obrazovan sloj ljudi, a njihova vjera nije im bila prepreka da se domognu ministarskih pozicija, najviših položaja u vojsci ili da, ako ispunjavaju sve uvjete, budu imenovani za članove upravnih odbora najvećih državnih tvrtki. U sirijskom parlamentu dosta je kršćana, a dio ove vjerske zajednice sumnjičav je prema pobunjenicima otkad je u Egiptu na predsjedničko mjesto došao Mahmoud Morsi.

– Pobunjenici su većinom suniti, a oni se okupljaju oko platforme islamskog radikalizma. Tko može jamčiti da nam, ako opozicija pobjedi, neće nametnuti stroža islamska pravila, kao što sada čine u Egiptu ili Libiji? Draži mi je ovaj dosadašnji režim od kaosa ili islamista – kaže za Economist Bab Touma, kršćanski nastavnik iz Damaska.

SAD se ne uzda u UN

I dok kršćanska manjina u Siriji još važe kojoj će se strani prikloniti, SAD je odlučio da se više ne oslanja na UN u pokušaju rješenja sirijske krize. Obamina administracija odlučila je jače pomoći pobunjenicima kako bi srušili režim predsjednika Assada, a američki dužnosnici ovoga će tjedna posjetiti Tursku i Izrael kako bi dogovorili zajedničke akcije. Osnovni je plan pomoći pobunjenicima obavještajnim podacima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije