Bihać

Kroz tradiciju i djela islamsku i katoličku djecu uče toleranciji

Svečanost
Samir Tulić
15.10.2013.
u 11:22

Djeca imaju priliku za veće zbližavanje djece, međusobnu toleranciju i suživot

Pred nastupajući najveći islamski blagdan Kurban-bajram, Katolički školski centar “Ivan Pavao II.“ u Bihaću s profesorom islamskoga vjeronauka Seadom ef. Durakovićem, već tradicionalno organizira Bajramsku svečanost u kojoj su sudjelovali učenici svih dobi ove odgojno - obrazovne ustanove.

Učenje toleranciji

U islamskim duhovnim pjesmama, igrokazima i recitacijama učenika Katoličkoga školskoga centra “Ivan Pavao II.” priređenim u čast Kurban-bajrama, u amfiteatru škole uživali su brojni roditelji, profesori i gosti i tako nešto više doznali o ovome blagdanu. Bajramski program su izvela djeca predškolske dobi, učenici osnovne i srednje škole. Sead ef. Duraković, prof. islamskog vjeronauka u Katoličkom školskom centru kaže kako bajramskom svečanošću djecu islamske i katoličke vjeroispovijesti uče toleranciji i pokazuju to na konkretnom primjeru. Učenici svih dobi i vjeroispovijesti su zajedno izveli bajramski program, a za to su ih gromoglasnim pljeskom nagradili roditelji, nastavnici i gosti. Uz efendiju Durakovića, svoju radost organizacijom Bajramske svečanosti nije skrivao ni don Slavo Grgić, ravnatelj Katoličkoga školskoga centra koji kaže kako je ovo prigoda za još veće zbližavanje djece i učenika različitih konfesija, za toleranciju, međusobno uvažavanje različitosti i suživot.

Zbližavanje učenika

- Stavili smo ovu bajramsku svečanost u naš redovit program školskih manifestacija. Nama je stalo da se djeca uče suživotu, ljepoti ove naše Bosne, a kad se u to uključe i roditelji, meni je puno srce i sretan sam, kaže ravnatelj don Slavo Grgić. Centar je ove školske godine u Osnovnu i Srednju školu, Gimnaziju i Medicinsku školu upisao oko 190 učenika. Djeci predškolske dobi je osiguran produženi boravak s igraonicom. Ravnatelj je istaknuo zadovoljstvo što se u ovoj školi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, druže i zajedno pohađaju nastavu i bošnjačka i hrvatska djeca što mnogima u BiH treba poslužiti za primjer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?