DOM NARODA

Krnji saziv zaprijetio da će uspostaviti vlast bez Hrvata

parlament
VL FOTO
29.01.2011.
u 11:15

Dom naroda Unatoč upozorenju SIP-a i OHR-a, nastavlja se ranije pripremljeni plan SDP-a i SDA za Federaciju BiH

Usporedno su jučer političke stranke SDP BiH i SDA nastavile s političkim nasiljem i pokušajem eliminacije Hrvata iz vlasti u Srednjobosanskoj županiji, a iz Doma naroda krnji saziv je zaprijetio da će konstituirati Parlament bez većine Hrvata čak i ako preostale četiri županije ne budu izabrale izaslanike za ovaj dom. Simbolično je pet do dvanaest, provodeći svojevrsni puč, 25 zastupnika izabranih u županijskim skupštinama održalo sjednicu.

Ništa od 30 izaslanika

Njih 24 je podržalo tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri županijske skupštine, Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, izaberu svoje članove za federalni Dom naroda kako bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog doma. “U slučaju ignoriranja poziva da u roku od deset dana prekinu blokadu i pridruže nam se zastupnici iz spomenutih županija, mi izabrani zastupnici bit ćemo primorani u ovom kapacitetu preuzeti odgovornost i pristupiti konačnom konstituiranju Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu s važećim pravnim tumačenjem OHR-a iz 2001. i 2007. godine, poštujući odredbe Ustava FBiH i Poslovnika o radu Doma”, navedeno je između ostalog u tom tekstu. 
Ako se u županijama u kojima još nisu provedeni posredni izbori zastupnika ne izaberu ni u roku od deset dana, izabrani dužnosnici očekuju da visoki predstavnik u BiH poduzme konkretne sankcije protiv onih koji sabotiraju konstituiranje vlasti, istaknuto je u ovome dokumentu. Time su SDP i SDA praktično pokazali da je cilj napraviti vlast pod svaku cijenu, pa makar to značilo i da uopće neće biti čak niti trećine izabranih hrvatskih zastupnika. Iz SIP-a su poručili da se nisu stekli uvjeti za održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda.

Bez sankcija


Oni nisu nadležni oko eventualnog sankcioniranja jučerašnje zloporabe Doma naroda. Iz OHR-a su poručili da se vlast mora ustrojiti u okviru zakona te da i oni pozivaju županije da imenuju zastupnike.

Iz HDZ-a BiH jučer su osudili poteze bošnjačkih stranaka ističući da oni “nisu jedini vlasnici niti stanovnici FBiH i BiH ... te da koriste principe negiranja i ignoriranja svima dobro poznate činjenice o Bosni i Hercegovini kao državi tri ravnopravna i konstitutivna naroda”. Iz ove stranke pozvali su političke predstavnike iz tri naroda na dogovor oko uspostave vlasti na svim razinama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bikkojisjedi
bikkojisjedi
01:32 31.01.2011.

„Njih 24 je podržalo tekst kojim pozivaju da u roku od deset dana još četiri županijske skupštine, Posavske, Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, izaberu svoje članove za federalni Dom naroda kako bi mogla biti održana konstituirajuća sjednica tog doma.“ Rezultatii izbora za županijske skupštine (podatci SIP BiH) Posavska županija HDZ BiH - 40,07 posto HDZ 1990 -21,28 posto HSP BiH - 3,06 posto Hercegovačko-neretvanska županija HDZ BiH - 29,71 posto HDZ 1990 - 10,62 posto HSP BiH - 4,45 posto NSRZB - 3,91 posto Zapadnohercegovačka županija HDZ BiH - 51,42 posto HDZ 1990 - 15,49 posto HSP BiH - 12,70 posto NSRZB - 11,61 posto Livanjska županija (Hercegbosanska) HDZ BiH - 26,15 posto HDZ 1990 - 13,15 posto NSRZB - 10,17 posto HSP BiH - 9,59 posto U emisiji A.Stankovića NU2 bio je gost Zlatko Lagumdžija. Njegova izjava kako HSP i NSRZB – Lijanovići imaju legitimitet da predstavljaju Hrvatski narod u BiH. Iz ovih podataka se vidi da drug Lagumdžija obmanjuje javnost tj.svjesno laže

Avatar netstoper
netstoper
09:08 31.01.2011.

Predlažem Hrvatima u BiH , da se okrenu HSP-u, jer postoji jasna \"analogija\" i sličnost KORUPCIJE HDZ-a u BiH ,kao i u Hrvatskoj... Izaberite u HSP-u POŠTENE i VISOKOOBRAZOVANE političare i obogatite ga svojim članstvom...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?