Prijava prebivališta

Kriminalci se neće moći prijaviti na adresama državnih institucija

Policija
16.08.2013.
u 08:55

SDA se protivi ovoj izmjeni zakona pa će konačnu riječ o tome morati reći Ustavni sud BiH

Uvođenje reda u oblast prijave prebivališta i boravišta građana bio je jedan od glavnih motiva predlaganja izmjena i dopuna državnog zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koje je Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru. Zbog protivljenja SDA, konačnu odluku o zakonskim izmjenama morat će dati Ustavni sud BiH. Ako izmijenjeni zakon na kraju, ipak, stupi na snagu, on će omogućiti uvođenje u praktičnu primjenu propisa u vezi elektroničkog potpisa te preciziranje uvjeta za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja sigurnosti osobnih dokumenata.

Elektronički potpis

Prema aktualnom prijedlogu, državljani BiH mogli bi prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektroničkim putem kod nadležnih tijela, i to sigurnim elektroničkim potpisom ovjerenim kvalificiranom potvrdom. Što se tiče prijave prebivališta i boravišta, ovaj zakon će i nakon predviđenih izmjena biti jedan od najliberalnijih u Europi. Danas je u oblasti prijave prebivališta evidentiran niz zloupotreba koje proizilaze iz mogućnosti da se svaka osoba u BiH prijavi na bilo kojoj postojećoj ili nepostojećoj adresi. Poznat je slučaj prijavljivanja prebivališta na adresama brojnih institucija. Također je evidentirano da se pojedinci svjesno prijavljuju na adrese građana koji o tome ništa ne znaju. Uglavnom se radi o ljudima koji na različite načine izbjegavaju plaćanje poreza i druge obveze. Kako bi se takve zloupotrebe ubuduće spriječile, izmjenama zakona se preciziraju i određuju uvjeti kojima se omogućava prijava prebivališta, odnosno odjavljivanja mjesta prebivališta i boravišta na teritoriju BiH na način da se uvode dokazi koje građanin treba podnijeti nadležnom tijelu prilikom prijave ili odjave prebivališta. To su vlasništvo nad nekretninom, ugovor o iznajmljivanju nekretnine, potvrda da je objekt u legalizaciji, kao i izjava u općini kojom stanodavatelj izjavljuje da je suglasan da neka osoba prijavi prebivalište na njegovoj adresi stanovanja.

Protivnici izmjena

Protivnici izmjena, pak, tvrde kako se novim zakonskim rješenjem urušava načelo slobode kretanja zajamčeno Ustavom i Daytonskim sporazumom. Kažu da se na ovaj način stavlja izvan snage olakšana procedura prijavljivanja povratnika te da izmjene neposredno utječu na prava prognanih i povratnika i imaju za cilj brisanje širokog kruga građana BiH iz evidencije za koju se vezuju brojna druga prava, od kojih je najbitnije pravo glasa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?