GOSPODARSTVO

Krediti za poljoprivrednike po kamati od 4 posto

zetva
Željko Pusec
11.06.2010.
u 09:55

Za ovu vrstu potpore investicijskim projektima u poljoprivredi Ministarstvo je iz Programa poticaja za 2010. godinu osiguralo 2 milijuna KM

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je i u ovoj godini s Razvojnom bankom Federacije BiH d.d. Sarajevo uspostavilo povoljnu kreditnu liniju za financiranje investicijskih projekata u poljoprivredi.


Protokolom između ovoga Ministarstva i Razvojne banke FBiH, koji je na snazi od ovoga mjeseca, utvrđen je koncept investicijskih ulaganja u oblasti poljoprivrede, i to za: ratarsku i povrtlarsku proizvodnju, stočarstvo (govedarstvo, ovčarstvo, svinjogojstvo, peradarstvo, pčelarstvo i ribarstvo), te za višegodišnje nasade, izgradnju staklenika i plastenika, kao i za izgradnju kapaciteta u prehrambenoj industriji (pakirnice, sortirnice, dorada i prerada voća, povrća, mlijeka i ribe, te hladnjače za voće i povrće).


Koncept financiranja investicijskih projekata utvrđen je na način da 25 % sredstava osigurava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u obliku grant-sredstava, 25 % investitor, a 50% su sredstva iz kredita Razvojne banke. Rokovi otplate kredita kreću se od 13 mjeseci do 10 godina, ovisno o vrsti djelatnosti, uz grace period do 36 mjeseci, također ovisno o vrsti djelatnosti. Godišnja kamatna stopa na ovu vrstu kredita iznosi 4%, s tim što investitor-korisnik sredstava za investicijsku potporu ima i pravo regresa-subvencioniranja kamata na investicijski kredit u iznosu do 4%, kako je predviđeno Programom poticaja.


Za ovu vrstu potpore investicijskim projektima u poljoprivredi Ministarstvo je iz Programa poticaja za 2010. godinu osiguralo 2 milijuna KM, te još blizu 9, 5 milijuna KM za ostale modele potpore investiranju u poljoprivredi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?