UPOZORENJE

Krče put kroz posjed časnih sestara u Tuzli

casne
11.09.2013.
u 09:03

Časne sestre uputile otvoreno pismo tražeći zaštitu od lokalnih vlasti

Časne sestre iz Tuzle pozvale su tamošnje vlasti da zaustave gradnju na nacionaliziranoj crkvenoj imovini i groblju na lokaciji Josipovac izražavajući svoju zabrinutost potezima nepoznatih poduzetnika. Družba sestara kćeri Božje ljubavi iz samostana “Kraljice svete Krunice” u Tuzli uputila je jučer otvoreno pismo tuzlanskom načelniku Jasminu Imamoviću u kojem su istaknuli da se nelegalno probija put od zgrade kabelske televizije do odašiljača na lokaciji Josipovac.

Zabrinutost

“Put se već nasipa kamenom, put koji je uništio nekoliko obiteljskih vrtova uništio je i put koji je vodio od samostana časnih sestara do groblja gdje su pokopane 34 časne sestre. Mi, sestre Družbe kćeri Božje ljubavi koje živimo i djelujemo u Tuzli, zabrinute smo što se to događa na nama nepravedno oduzetom zemljištu poznatom kao Josipovac, navodi se u otvorenome pismu. Časne sestre su pozvale načelnika Tuzle Imamovića da ih zaštiti upozoravajući da se radovi izvode na nacionaliziranoj zemlji i da je u tijeku postupak denacionalizacije. Kako doznajemo, nije službeno donesena odluka o tome da se izvode radovi na ovoj lokaciji koja se odavno nalazi u vlasništvu časnih sestara, odnosno Katoličke crkve.

Zemljište na kojem se nalazi groblje časnih sestara dobiveno je na dar 1885. Prilikom posjeta Majke Franciske 1886. godine ekonomija je prozvana Josipovac, a s gradnjom samostana započelo se 29. svibnja 1886. Već iste godine samostan je završen te je i blagoslovljen. Na samom blagoslovu bila je prisutna i Majka Franciska. U samostanu je boravilo 10 do 11 časnih sestara koje su obrađivale zemljište. U sklopu samostana nastalo je i groblje gdje su pokapale časne sestre koje su djelovale i radile u Tuzli i Josipovcu.

Problem stanova

Odlukom ministarstva poljoprivrede i stočarstva Narodne republike BiH, Odjeljenje za agrarnu reformu i kolonizaciju, ekonomija Josipovac nakon 62 godine postojanja postala je državno vlasništvo. “Časne sestre su se preselile nakon toga u postojeći samostan Emaus na Breškama kod Tuzle. Sada se na području Tuzle nalazi šest časnih sestara Kćeri Božje ljubavi. Dvije djeluju u Franjevačkom samostanu u Tuzli dok ostale četiri borave u samostanu koji je izgrađen pored Katoličkog školskog centra u Tuzli te rade u njemu. 
Na posjedu Josipovac je bilo nekoliko objekata među kojima je i jedna zgrada u kojoj je bilo čak osam stanova. Prijeratni korisnici stanova su ih uspjeli otkupiti na temelju famozne odredbe o stanarskim pravima koje su izjednačene s vlasničkim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?