PROMJENE ZAKONA

Krajem siječnja prvi rokovi predaje prijava za porez na vikendice

porez
VL FOTO
26.01.2011.
u 09:04

Ubuduće, doprinosi za MIO neće se uplaćivati ovoj instituciji, nego Poreznoj upravi FBiH. Također, prikupljeno je više novca nego 2009.

U razdoblju siječanj-prosinac prošle godine ukupna naplata poreznih i neporeznih javnih prihoda iznosila je 3,85 milijardi KM. Drugim riječima, to znači da je u prošloj godini u odnosu na prethodnu naplaćeno 275 milijuna KM više. Spomenute podatke iznio je direktor Porezne uprave Federacije BiH Mithat Arifović. On je također naglasio kako je povećana naplata poreza na dobit koja je za 26 milijuna KM viša u odnosu na 2009. godinu.

Prema njegovim riječima, ovom povećanju doprinijela je naplata poreza na dobit banaka i drugih financijskih institucija, poput osiguravajućih kuća i sličnih kompanija.

Novi zakon

Naime, ove institucije su uplatile porez na dobit u visini od 95 milijuna KM. Zamjenik direktora Porezne uprave FBiH Vinko Križan je u svom obraćanju govorio o izvršenju provedbe novih zakona u FBiH, a posebice se dotaknuo Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrola i naplate doprinosa, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Križan je kazao da je tijekom mjeseca prosinca prošle godine Porezna uprava FBiH implementirala sveobuhvatnu kampanju javnog informiranja kojom se nastojalo upoznati sve veći broj poreznih obveznika o načinu implementacije ovog zakona. Prvenstveno se nastojalo pojednostaviti procedure registracije i uštede na vremenu prilikom prijave za upis koju podnosi obveznik uplate doprinosa nadležnoj poreznoj ispostavi. U tom kontekstu važno je spomenuti da se doprinosi za MIO neće uplaćivati ovoj instituciji, već Poreznoj upravi Federacije BiH. Upravo o tome je u nastavku konferencije govorio Fuad Balta, pomoćnik direktora Porezne uprave FBiH.

On se upravo dotaknuo aktualne teme, a riječ je o prijavama za porez na dohodak. Prema njegovim riječima, skraćen je rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak, umjesto do 30. travnja ove godine ubuduće će se obrasci predavati do 31. ožujka tekuće za prethodnu godinu. Balta je također naglasio da krajem siječnja dospijevaju prvi rokovi predaje poreznih prijava za porez na imovinu vikendice, poslovne prostore, stanove i garaže koje se izdaju pod zakup.

Također, godišnje izvješće o ukupno isplaćenim plaćama i drugim osobnim primanjima poslodavci i isplatitelji obvezni su dostaviti svojim zaposlenicima do 28. veljače.

Produženje roka

Porezna uprava je pokrenula i inicijativu i dala konkretne prijedloge radi produženja roka za donošenje rješenja o povratu poreza na dohodak poreznim obveznicima koji su pretplatili ovaj porez za prošlu godinu. S obzirom na objektivnu nemogućnost da se ovaj posao završi do 30. travnja, prijedlog je da se taj datum prolongira do 31. svibnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?