Propast?

Kraj mafije: Kad "kum" iz Cose Nostre propjeva

Eric Holder
AFP/Pixsell
18.04.2011.
u 12:52

- Kad jednom metak izađe iz cijevi pištolja, o tome se više ne razgovara - opisao je zakon šutnje upravo Joe Massino, prvi kum koji ga je prekršio.

Kad je u utorak 12. travnja Joseph "Uho" Massino u njujorškoj sudnici svjedočio protiv Vincenta "prekrasnog Vinnieja" Basciana, bio je to bitan trenutak u povijesti italoameričkog organiziranog krininala koji je označio koliko je Cosa Nostra propala. Kad je šef jedne od zloglasnih "Pet obitelji" njujorške mafije i bivši capo di tutti capi pristao surađivati s vlastima i svjedočiti protiv vlastitog caporegimea, to pokazuje da je nekadašnja "omerta", mafijaški zakon šutnje, definitivno mrtva i sahranjena i nikad se više neće dići. "Kad jednom metak izađe iz cijevi pištolja, o tome se više ne razgovara," opisao je zakon šutnje upravo Joe Massino, prvi kum koji ga je prekršio.

Kad je 1992. čak i consigliere Johna Gottyja, Sammy "Bik" Gravano, odlučio progovoriti kao dotad najviše rangirani mafijaš-pokajnik, ipak je još uvijek bilo apsolutno nezamislivo da glavešina jedne od "Pet obitelji" koje je Lucky Luciano ustrojio 1930. kao članove mafijaške "komisije", razveže jezik pred predstavnicima zakona. Ironijom sudbine, baš je Massino žestoko zamjerio bivšoj glavi svoje obitelji, Josephu "Joeu Banani" Bonannu, što je u svojoj autobiografiji "Častan čovjek" iz 1983. iznio toliko podataka o mafiji da je FBI iz nje izvukao materijala za nekoliko optužnica, i čak je predlagao da se zbog tolike indiskrecije ime obitelji iz Bonnano promjeni u Massino.

No, kad je 2004. konačno optužen i kad je shvatio da mu za sva nedjela prijeti smrtna kazna, i Joe Massina pristao je govoriti da bi mu kazna zbog reketašenja, sedam ubojstava, podmetanja požara, iznude, kamatarenja, ilegalnog kockanja, kovanja zavjera i pranja novca bila izmjenjena u doživotni zatvor. Čak je i snimao inkriminirajuće razgovore sa svojim doglavnikom Bascianom, u kojima je "prekrasni Vinnie" govorio kako je naredio ubojstvo jednog suradnika koji se ogriješio o Obitelj.

 A Bonannovima, iz čijih redova nijedan član sve do 21. stoljeća nije "propjevao" pred policijom, nije bilo dobro stati na žulj, jer su zbog sticaja sretnih okolnosti i vlastitih grešaka postali najmoćnija mafijaška obitelj, te je "Joe Uho" čak polagao pravo na naslov najmoćnijeg čovjeka cijele mafije, capo di tutti capi. Naime, zbog niza grijehova poput tada zabranjenog dilanja droge i velike sramote kad su dopustili da se policijski agent Joseph Pistone pod lažnim imenom "Donnie Brasco" uvuče u njihove redove i zamalo bude proglašen čak i punopravnim članom mafije, "proizveden", Obitelj Bonanno izbačena je iz Komisije i njihovo mjesto zauzela je Obitelj DiCavalcante iz New Jerseya (inspiracija za televizijske "Sopranose"). Kad je FBI nizom prislušnih operacija i uhićenja razbio Cosa Nostru sredinom osamdesetih, upravo zbog odsustva  iz Komisije Bonannovi su bili pošteđeni te su nastali prazan prostor iskoristili da ojačaju nauštrb drugih Obitelji. Kao jedini glavešina iz pet obitelji koji nije završio u zatvoru, "Joe Uho" Messina, kum Bonnanovih od 1993., prozvan je "posljednjim donom" a naslov šefa svih šefova, capo di tutti capi, nije mu imao tko osporiti.

Premda je bio oprezan, i čak zadobio nadimak "Uho" jer je zbog prisluškivanja svojim podređenima zabranio da njegovo ime spominju u govoru, i kad hoće spomenuti kuma samo dotaknu uho, Joe Massino ipak je identificiran kao nalogodavac ubojstva trojice caporegima Bonnanovih koji su 1981. kovali zavjeru protiv tadašnjeg kuma, Philipa "Rustyja" Rastellija. Nakon uhićenja, Massino je u strahu od smrtne kazne odao jednu od najstrože čuvanih tajni mafije: lokaciju ilegalnog groblja u Queensu gdje su skriveni ostaci ne samo tih trojice capoa, nego i Tommyja De Simonea (inspiracije za lik Joea Pescija u "Dobrim momcima") i možda čak i nesretnog Johna Favare, susjeda kojeg je John Gotti dao ubiti nakon što mu je ne svojom krivnjom pregazio sina. Groblje se još pretražuje; zasad su nađeni ostaci dvojice žrtava. Nakon što je progovorio, 68-godišnjeg "posljednjeg dona" čeka zatvor do smrti - služi dvije usporedne doživotne robije. Na čelu Bonannovih nasljedit će ga "VD kuma" Vincent Asaro - ako bude uopće imao što naslijediti.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?