zlouporaba ovlasti

Kosovska i albanska vlada traže istragu protiv Carle del Ponte

'2007-12-13 THE HAGUE - Outgoing war crimes prosecutor Carla Del Ponte at a press conference in The Hague Thursday December 13 2007. Del Ponte steps down at the end of the month after eight years on t
AFP/PIXSELL
03.12.2012.
u 09:36

Istragu traže jer je podignula optužnice protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, iako su je suradnici upozorili kako nemaju dovoljno dokaza u ovim slučajevima

Vlade Albanije i Kosova zatražile su u istragu protiv bivše glavne tužiteljice Haaškog tribunala, Carle del Ponte, zbog podizanja optužnice protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, iako su je suradnici upozorili kako nemaju dovoljno dokaza u ovim slučajevima, javljaju mediji u Srbiji pozivajući se na priopćenje kosovske i albanske vlade. Podsjećaju kako je Kosovo "vjerovalo i usko surađivalo s Haaškim tribunalom", a tu je spremnost Carla del Ponte zlouporabila, i "sada priznala kako optužnica protiv Haradinaja nije bila potkrijepljena dokazima koji su mogli dovesti do njegove osude".

- Zbog toga vlada Kosova zahtjeva od nadležnih međunarodnih dužnosnika da započnu istragu protiv Carle del Ponte za zlouporabu ovlaštenja kao glavne tužiteljice u slučaju Haradinaj, Ljimaj i drugima tijekom 2003. i u vezi s njenim znanstveno-fantastičnim fabriciranjem u vezi s optužbama Dicka Martyja i drugih o trgovni ljudskim organima - navodi se u priopćenju. Vlada Kosova smatra kako je bivša glavna tužiteljica "svoja ovlaštenja i privilegije prekoračila i zlouporabila do te mjere i dozvolila podizanje neutemeljenih, tendencioznih i protuzakonitih optužnica, čime je dovela do uhićenja i omalovažavanja mnogih značajnih i cijenjenih figura politike na Kosovu i naštetila imidžu Kosova".

>> Gotovinin odvjetnik prijavljuje Del Ponte odvjetničkoj komori

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?