ZASJEDANJE PIC-a

Konkretna odluka moguća samo o superviziji u Distriktu Brčko

pic
VL FOTO
23.05.2012.
u 09:07

Dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira neće donijeti nikakve posebnosti

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira počeo je jučer u Sarajevu dvodnevni sastanak na kojem razmatra napredak koji je u BiH postignut tijekom proteklih šest mjeseci i kako ubuduće iskoristiti pozitivan razvoj situacije koji je do sada zabilježen u 2012. godini.

Teme za raspravu

- Izaslanstva će razmatrati budućnost režima međunarodne supervizije u Distriktu Brčko i razgovarati o pripremama za predstojeće općinske izbore u listopadu, posebno u vezi sa Srebrenicom i Mostarom. Sudionici će razmatrati i neke od stalnih izazova s kojima se zemlja suočava, kao što je pitanje neusvajanja državnog proračuna i neprekidna nastojanja usmjerenja k ugrožavanju vladavine prava, objavljeno je iz OHR-a pred početak zasjedanja. Rezultate dvodnevnog zasjedanja članova Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira danas bi trebao prezentirati visoki predstavnik Valentin Inzko.

Samo jedna odluka

Međutim, jedina konkretna odluka koja se može očekivati je ona o ukidanju, odnosno završetku međunarodne supervizije u Distriktu Brčko. Iako su Amerikanci i Britanci imali određene uvjete za prihvaćanje ovakve odluke, čini se kako neće opstruirati donošenje odluke na koju se različito gleda u BiH. Izvjesno je da će vladajuće i oporbene stranke u Republici Srpskoj pozdraviti eventualnu odluku o završetku supervizije, dok u Federaciji BiH dominira stav da još nije vrijeme za ukidanje supervizije. Ipak, mnogo je važnije što o tome misle članice PIC-a, a čini se kako je Turska, koja predstavlja Organizaciju islamske suradnje, ostala usamljena u protivljenju završetku supervizije. Pitanje usvajanja državnog proračuna za ovu godinu također se nalazi na dnevnom redu zasjedanja PIC-a, ali tu, osim poziva da se proračun usvoji, ne treba očekivati neke konkretnije zaključke. Za danas je zakazan sastanak šestorice stranačkih lidera na kojem bi trebao biti postignut dogovor o proračunu, pa bi bilo kakvo očitovanje PIC-a bilo preuranjeno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?