SKUPŠTINA

Konačno izabran Dom naroda, na potezu OHR o legalnosti vlasti

parlament
Zvonimir Ćorić
22.04.2011.
u 10:09

Šest mjeseci nakon izbora jučer predloženi izaslanici iz posljednje, desete, Hercegbosanske županije za federalni gornji dom

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), kao posljednja od deset u Federaciji BiH, izabrala je u četvrtak izaslanike u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime je dovršen prvi dio procedure izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani dom ovoga entiteta koji je ranije u nepotpunom sastavu izabrao prijepornu izvršnu vlast.

Većina u klubu

Nakon što su dva HDZ-a punih šest mjeseci nakon izbora kočila izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, iz reda Hrvata u skupštini HBŽ-a izabrani su Stipo Pelivan iz HDZ-a BiH te Josip Perić iz HSP-a BiH. S ovim izaslanikom iz HSP-a iz HBŽ-a je grupacija stranaka okupljena oko SDP-a, a koju čine i Narodna Stranka Radom za boljitak, dobila šestog hrvatskog izaslanika u Domu naroda Federacije BiH od ukupno njih 17 čime imaju potrebnu trećinu glasova u nacionalnom klubu za prihvaćanje svih odluka u tome domu naspram dva HDZ-a BiH. Valja međutim reći da je vrlo tanka ‘većina’ koja može prevagnuti na stranu hrvatskoga bloka, odnosno platformaša. Rezultate glasovanja u HBŽ-u treba još potvrditi Središnje izborno povjerenstvo (SIP). U slučaju da u Domu naroda jedan od tri nacionalna kluba Hrvata, Bošnjaka i Srba ipak ne bude popunjen s po 17 izaslanika po formuli kako je to predviđeno Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH, pristupit će se drugom krugu biranja nacionalnih izaslanika iz onih županijskih skupština u kojima postoje predstavnici tih naroda, te popunjavanje sedam mjesta u Domu naroda koji su rezervirani za predstavnike ‘ostalih’, odnosno nacionalnih manjina. Tek kada se popune svi nacionalni klubovi, SIP će najavio da će podijeliti potvrde o mandatima izabranim izaslanicima u Domu naroda. Inače, vlast u FBiH je potkraj ožujka uspostavila grupacija stranaka okupljena oko SDP-a BiH što je SIP ocijenio nelegalnim. Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko u međuvremenu je privremeno suspendirao odluku SIP-a dok se o tome očituje Ustavni sud Federacije BiH. Ustavni sud FBiH je odbio raspravljati o legalnosti nove vlasti zbog povlačenja zahtjeva.

Minut šutnje

Inače, jučer je u HBŽ-u predloženo i tročlano Predsjedništvo Skupštine HB županije u sastavu Ivica Pašalić Lothak (HDZ BiH), Jasenko Tufekčić (SDA BiH) i Drago Puzigaća (SNSD). Jednoglasno je izabrano skupštinsko rukovodstvo načelno se dogovorilo da predsjedatelj treba biti iz reda većinskog, dakle, hrvatskog naroda. Jučerašnja sjednica Skupštine HB županije u Tomislavgradu otpočela je minutom šutnje kojom je odana počast tragično preminulom Tomislavgrađaninu Anti Malću Panči, dopredsjedniku HSS-NHI-ja BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

JU
Jurica1050
23:45 22.04.2011.

niko36 je napisao/la: Pot(J)urice 1050. Za tvoju informaciju Hrvatima po Daytonskom sporazumu pripada 6 ministarskih mjesta, njima je nudeno 5 tako da Bosnjaci imaju mogucnost preglasavanja. I prema izbornim rezultatima njima bas pripadaju svih 6 mjesta, jer svi ostali suu dobili oko 5% hrvatskih glasova. Ovo sto radi SDP sa platvormasima je taj primjer destrukcije koji se ovaj put nece isplatiti. Daleko od toga da je HDZ uradio puno za Hrvate u BIH ali jos uvjek gdje su Hrvati vecina i gdje je HDZ navlasti standard je 1005% bolji nego bilo gdje drugo u BIH. Rezultati po Hrvate su katastrofalni u onim djelovima gdje je na vlasti SDP i SDA. Pa kada je HDZ toliko los kako to da se najvise povratnika Srbske i Bosnjacke nacionalnosti vratilo na podrucje gdje je HDZ na vlasti ? Ineka Hrvati nemisle da je SDP u BIH slican onome u Hrvatskoj ili bilo gdje drugo u Evropi. Ovo je Hesbolah zamotan u crveno. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Niko cetnicki slugo hvala na tvojim zakljucima. Ti si siguran sam pazljivo prebrojio sve glasove hrvatskog puka te sa sigurnoscu znas koliko fotelja pripada cetnickom dvojcu Covic-Ljubic a takodjer dobro znas i kome je preostalih 5 % dalo svoj glas. Isto tako vjerojatno znas zbog koga je i vise od 50% bosanskih Hrvata bojkotiralo prosle izbore. Uvjeren sam isto tako da znas iz kojih sredstava je nudjen novac pojedinim biracima kako bi svoj glas dali \"stolnoj\" hrvatskoj stranci. Hvala tebi i na tvojim pojasnjenjima o Daytonskom dogovoru ali sinko dragi dobro ja znam tko je radio meni i velikom broju mojih sunarodnjaka i prije a i nakon Daytona. Ja ti neznam o broju povratnika na podrucja gdje vlada Dodikova filijala koja sebe zove HDZ ali dobro znam da je ta ista bagra onemugucuje povratak Hrvata na podrucja koja (su prija rata bila vecinski hrvatska ) je ta lupezka ekipa iz svojih sitnih interesa udjelila cetnickoj strani. Isti ti lupezi danas tvrde da Htvati nemaju otvorenih pitanja sa srpskom stranom. Dakle preko 180000 protjeranih nije danas nikakava kriticna masa o kojoj bi bilo vrijedno poteazati nekakave rasprave sa pobornicima vaskolikog bratstva izmedju cetnika i Hercegovaca. Na isti nacin nama je upakiran cetnicki ideolog Vlajki kao predstavnik Hrvata u genocidnom entitetu bez da su 2HDZ-a zbog toga uopce podigla svoj glas. No zato je puno prasine podigao izbor Komsica premda je on ipak za razliku od Vlajkija Hrvat. Na isti nacin vama je jako prihvatljiva politika Milovana Dodika a svima drugima bi vi pojasnjavali boju SDP. Meni te floskule uopce nisu potrebne jer ako ti neznas razmisljati svojom glavom nemoj tudju pamet nuditi i drugima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?