10.06.2021. u 12:50

Zanimljivo je kako je vijest o otvaranju prvoga hrvatskoga muzeja s magijskim, okultnim i newageovskim predmetima, sadržajem i učenjem uzburkala duhove. Čak i prije nego je muzej otvoren ove nedjelje, 6. lipnja, u tornju crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu.

Vijest je uznemirila dobrim dijelom i vjerne duše, pa je bilo onih koji su otvaranje takve postave protumačili svojevrsnom reklamom magijskog i okultnog, što Crkvi, dakako, nikako ne treba. No, odmah je na društvenim mrežama reagirao provincijal hrvatskih franjevaca konventualaca fra Josip Blažević, inicijator i osnivač Muzeja hrvatskog Areopaga, objasnivši kako to nikako nema veze s PR-om magiji, nego da se radi o podsjećanju na kršenje prve Božje zapovijedi, odnosno ljudskom traženju utočišta u onome što nije u Bogu i što nužno rezultira idolopoklonstvom bilo koje vrste.

Suvremeni čovjek negirat će svoju povezanost s magijom. Horoskope i slična banalna predviđanja budućnosti mnogi ne uzimaju ozbiljno, ali ih redovito konzumiraju. Okultizmom se bave tek rijetki i predaniji. No, upravo se kroz postavu tek otvorena muzeja može vidjeti kako je magijsko poput fine paučine u stanju ispreplesti ljudske živote mnogih ljudi koji to niti ne slute.

Upravo je fra Josip Blažević u Večernjem listu, u najavi otvaranja muzeja, objasnio kako zahvaljujući nevjerojatnom napretku znanosti suvremeni čovjek nerijetko prihvaća i magiju pod znanost.

“Ili od znanosti pravi religiju, od nje očekujući ono što mu ona ne može pružiti, vječni život i raj na zemlji”, veli Blažević. Pojašnjava da magija ide i korak dalje te se nameće kao znanost budućnosti i predstavlja se naprednijom od znanosti, pa će tek razvoj znanosti u budućnosti moći dokazati ono što magija već danas postiže. “Ovladavanjem okultnim silama i ezoterijskim energijama magija obećava moć kojom će čovjek postati kao Bog. Nameće se kao rješenje problema na tri egzistencijalna područja, na području zdravlja, bogatstva i ljubavi. Horoskopi redovito pokrivaju baš ova tri područja. U kriznim situacijama magijska svijest preplavljuje čovjeka i on počinje vjerovati da je i nemoguće moguće. Počinje vjerovati da ga od teških bolesti može ozdraviti magijski pogled jednog čovjeka, bioenergija marokanskog iscjelitelja, da vidovnjaci mogu otkloniti uroke, a zapisi njegove ljubavne jade…”, kaže provincijal Blažević. Dodajući tu i “strani jezik bez muke, mršavljenje bez odricanja u hrani, uspjeh u životu bez napora suvremene su magijske mantre koje se šire i putem mnogih medija”.

Kako bi važnost utjecaja magijskog na suvremenog čovjeka snažnije potkrijepio, Blažević je za zaštitnicu muzeja uzeo talijansku redovnicu s. Mariju Lauru Mainetti (1939.-2000.) iz Chiavenne, koju su ubile u večernjim satima 6. lipnja 2000. tri maloljetnice u čast Sotoni s kojim su prethodno sklopile savez.

Ambra Gianasso (17), Milena de Giambattista (16) i Veronica Pietrobelli (17), bile su njezine štićenice, ali su je te kobne namamile u park i zadale joj 19 uboda nožem. Dakako, završile su u zatvoru, a danas žive u Italiji pod promijenjenim imenima. Odabirom vremena nastojale su postići tri šestice, kao i brojem udaraca nožem, svaka od njih zadala joj je po šest uboda, a zabunom i jedan više. Papa Franjo s. Mariju Lauru Mainetti proglasio je blaženom upravo ove nedjelje, kada je otvoren i zagrebački muzej.

Dakle, na petom katu crkvenog tornja sve je isprepleteno u važnu priču i poruku koju Crkva prenosi u današnje vrijeme. I kojoj se, s jedne strane, ne treba podsmjehivati, kako se to čini u široj javnosti, a niti strepiti od nje, kako se to dogodilo u dijelu one vjerničke, koja je očigledno posve krivo protumačila poruku provincijala Blaževića. Jer ovo nije PR magije i okultnog, nego prve Božje zapovijedi – Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih Bogova uz mene! 

Komentara 1

MA
markok1974
18:44 10.06.2021.

Nije riječ o strahu nego o sramoti. Kako bi bilo da se napravi muzej o grijesima protiv 6 Božje zapovijedi?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?