10.01.2021. u 09:25

Kakvu će sada SAD imati mogućnost spočitavati Putinu, Lukašenku, Xiju i drugima za nedemokratsko ponašanje nakon onoga što je Trump učinio američkoj demokraciji? Amerikancima će se jednostavno moći reći: “Vi ste imali Trumpa.”

Nešto slično svojedobno im je na predbacivanje o nepoštovanju ljudskih prava odgovorio sovjetski diktator Brežnjev rekavši: “A što vi radite crncima?” Trump je prije četiri godine ušao u Bijelu kuću uz sloganom “America first” (Amerika prva), a na kraju mandata zbog svoje je egocentričnosti najjaču državu na svijetu pretvorio u banana-republiku.

Američki primjer s Trumpom potvrđuje i kako ne mora značiti da vlasnici poduzeća i poduzetnici mogu biti sposobni upravljati i državom. Mogu biti dobri ministri gospodarstva, ali ne i šefovi država ili premijeri. To je u Italiji na početku svog prvog političkog mandata pokazao i Silvio Berlusconi. Čvrsti vlasnici tvrtki, kakav je bio Trump, naviknuti su sami donositi odluke, otpuštati, odnosno upravljati tvrtkom čvrstom rukom i nitko im ne smije prigovarati. Trump se ponašao kao da je vlasnik države, a prema suradnicima koje je otpuštao kako je htio kao prema onima u poduzeću koji kritiziraju neku odluku vlasnika. S državom to tako ne ide.

SAD će se teško izvući iz moralno-političke situacije (izraz koji su upotrebljavali komunisti u bivšoj Jugoslaviji) u koju ju je bacio Trump. Međutim, s trumpizmom nije gotovo. U svakoj državi postoje mali Trumpovi koji svojim obećanjima mogu začarati birače, jer u svakoj državi ima i građana koji se ponašaju kao da su u Mozartovu djelu “Čarobna frula”. Zato je najveća pogreška političara što napadaju populiste samo zato što su populisti.

Populizam se suzbija drukčijim ponudama, a ne napadima na njih jer se na taj način vrijeđa i njihove birače. I u Njemačkoj koja je bila u očajnom stanju poslije Prvog svjetskog rata pojavio se Adolf Hitler koji je govorio: “Ja mogu, ja mogu”, i ljudi su mu povjerovali. Čuvajte se zato političara koji govore “ja mogu”, i Trump je dokaz da oni donose bezvrijedne, pa čak i pogubne darove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije