Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Kakav Bergamo, Sarajevo podsjeća na sebe iz 1995.

Od drugih zemalja koje su se suočavale s naglim rastom broja oboljelih BiH razlikuje potpuno nesnalaženje države
18. ožujka 2021. u 09:26 2 komentara 1099 prikaza
koronavirus
Foto: Armin Durgut/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ako je nekome još trebao dokaz o nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine, onda ga lako ovih dana može naći u epidemiološkoj situaciji u zemlji. Čak bi se moglo reći kako je BiH kroz prvu godinu pandemije dobro i prošla, imajući u vidu neučinkovitost institucija i ispreplitanja nadležnosti brojnih razina vlasti.

No, protekla dva tjedna brojevi zaraženih i umrlih od posljedica COVID-19 su eksplodirali i sve upućuje na to kako je BiH u trećem valu pandemije.

Do naglog pogoršanja situacije došlo je nakon relativno mirne zime tijekom koje je, unatoč liberalnim mjerama, broj zaraženih bio niži u odnosu na ostatak Europe. Zašto je epidemiološka situacija u BiH mirovala, nitko ne može sa sigurnošću reći. Jedni su to objašnjavali pridržavanjem epidemioloških mjera, drugi nepouzdanom statistikom, a treći pak nedovoljnim brojem testiranja.

U međuvremenu se ništa od toga nije promijenilo, a bilježi se eksponencijalni rast broja oboljelih. Stoga su vjerojatno u pravu oni koji kažu da BiH trenutačno plaća danak potpunoj otvorenosti svojih granica, zimskoj turističkoj sezoni i opuštanju stanovništva. Ono što BiH razlikuje od drugih zemalja koje su se suočavale s naglim rastom broja oboljelih je potpuno nesnalaženje države.

Na razini BiH se ne može donijeti ni jedna ozbiljna mjera jer niti ima ustavnih ovlasti niti političkog dogovora o tomu. Entiteti vode svoje zasebne zdravstvene politike, bez bilo kakve sinkronizacije i zajedničkih dogovora u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

U nedostatku ideja i sposobnosti, pojedini lokalni dužnosnici strategiju temelje i na širenju straha. Zoran primjer je premijer Sarajevske županije Edin Forto koji je upozorio kako je Sarajevo danas “novi Bergamo”, a potom nastavio politikantska prepucavanja s entitetskom Vladom.

Nesposobnost se demonstrira i u nabavi cjepiva, gdje je BiH još na početku. Izuzev 40.000 doza cjepiva Sputnjik V, koje je komercijalno nabavila Republika Srpska, BiH se još uvijek oslanja isključivo na simbolične donacije prijateljskih zemalja.

Dakle, sve je kao 1995. godine, samo što ne puca. Država ne funkcionira, broje se mrtvi, a živi se nadaju humanitarnoj pomoći, ovoga puta u cjepivu.

  • Sagitarius:

    Fadil Novalic je izjavio da smo se igrali drzave mogli smo vakcine imati u decembru. Bisera Turkovic jos nije odgovorila zbog cega je presutila ponudu ruskog proizvodjaca vakcina. Afera respirator je jos jednom potvrdila sto se radi u Sarajevu. Zahvaljujuci ... prikaži još! entitetima rs se snasla za vakcinu i zahvaljujuci zupanijama situacija nije kao u Sarajevu.

  • lokve:

    Tek se sad vidi kako je smješna podijeljenost na kantone entitete gradove opštine političke stranke.... HDZov kadar Puhar još ne potpisuje kupovinu vakcina HDZ pokazuje svoje "mišice" a kuka na majorizaciju, SNSD sve blokira kako bi pokazao da BiH ne ... prikaži još! funkcioniše, a baš oni traže odlazak OHR. E ako se ovnovi ne mogu dogovarati, onda pastir uđe sa štapom pa ih smiri i to OHR treba da radi sve dok ne dođe situacija kad neće biti matičnih država, kad ćemo se svi boriti za bolju budućnost svih u BiH.